Oaspeți de seamă prezenți la evenimentul organizat la Orezu

La evenimentul organizat la Orezu au fost prezenți: ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice, deputatul Alexandru Stănescu, președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Nicolae Sitaru, preşedintele APPR, Marin Nedu, fermier din judeţul Ialomița, Mihai Gheorghe, reprezentantul companiei Bayer, dar și alți specialiști din domeniu.

“Ne aflăm la Ziua Porumbului ajunsă la a XI-a ediţie, aici, la ferma Elsit din Orezu. Este un altfel de eveniment pentru că anul agricol 2020 a fost unul de excepție, cu lipsă acută de precipitații şi cu o secetă pedologică fără precedent. Vom încerca să facem auzită vocea fermierilor, trăgând un semnal de alarmă pentru viitor în ceea ce priveşte cultura de porumb, care întotdeauna a fost cea mai profitabilă. Bun venit domnule ministru la evenimentul fermierilor din județul Ialomița și din partea de sud a României”, a spus Nicolae Sitaru în deschiderea evenimentului.

Având în vedere că în acest an fermierii se confruntă cu mari probleme cauzate de seceta extremă, vizita ministrului Agriculturii Adrian Oros a fost și un bun prilej de a discuta despre măsurile de sprijin pentru sectorul agricol. Mai mult ca oricând este nevoie ca sistemele de irigații să fie funcționale.

După deschiderea oficială, participanții au fost invitați să viziteze loturile experimentale din câmp unde au primit informații despre comportamentul hibrizilor în cultură și rezistența lor la condițiile climatice. În condițiile unui an agricol greu, producția medie obținută la porumb la ferma Elsit a fost 2,2 tone la hectar.

Preşedintele APPR şi gazda evenimentului Nicolae Sitaru a primit delegaţia oficială a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi împreună au efectuat o vizită la standurile companiilor partenere. Majoritatea reprezentanţilor firmelor de seminţe au subliniat faptul că, în lipsa apei, genetica nu poate face minuni.