Orezul devine mai puțin hrănitor, pe măsură ce crește nivelul de CO2

Creșterea dioxidului de carbon din atmosferă va reduce valoarea nutrițională a orezului, potrivit unei echipe internaționale de cercetare care a analizat mostrele de orez din experimentele de pe teren. Populațiile din țările care au cel mai mare consum de orez și cel mai mic produs intern brut pot prezenta mai multă malnutriție, deoarece valoarea nutritivă a produselor alimentare precum orezul scade.

În special, fierul, zincul, proteinele și vitaminele B1, B2, B5 și B9 au fost reduse la orezul cultivat în concentrații mai mari de dioxid de carbon, așteptate în a doua jumătate a acestui secol.

„Orezul nu este doar o sursă importantă de calorii, ci și proteine ​​și vitamine pentru mulți oameni din țările în curs de dezvoltare și pentru comunitățile mai sărace din țările dezvoltate”, a declarat profesorul Kazuhiko Kobayashi de la Universitatea din Tokyo, co-autor al studiului recent și al expert în efectele poluării aerului asupra agriculturii.

Nu toate soiurile de orez au răspuns în același mod, astfel încât viitoarele proiecte de cercetare pot examina posibilitatea de a găsi varietăți de orez care pot rămâne nutritive în ciuda schimbării atmosferei.

Cercetătorii au analizat un total de 18 varietăți diferite de orez pentru proteine, fier și zinc. Nouă soiuri de orez cultivate în China au fost utilizate pentru analizele vitaminei B1, B2, B5 și B9.

Șase sute de milioane de oameni, în principal din Bangladesh, Cambodgia, Indonezia, Republica Populară Democrată din Lao, Myanmar, Vietnam și Madagascar, consumă cel puțin 50% din energia lor zilnică și / sau proteine ​​direct din orez. Acest lucru a fost valabil și în Japonia în anii 1960, dar japonezii actuali primesc doar aproximativ 20% din energia lor zilnică de hrană din orez.