Oțetul din afine ar putea pune capăt bolii Alzheimer!

Demența afectează milioane de oameni din întreaga lume, aceștia își pierd capacitatea de a gândi, de a-și aminti și de a trăi așa cum au făcut odată. În căutarea unor modalități noi de a lupta împotriva declinului cognitiv, oamenii de știință raportează în revista ACS „Journal of Agricultural and Food Chemistry” că oțetul de afine ar putea oferi un ajutor. Ei au descoperit că produsul fermentat ar putea restabili funcția cognitivă la șoareci.

Studii recente au arătat că creierul persoanelor cu boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, are nivele mai scăzute ale acetilcolinei de semnalizare și a receptorilor acesteia. Cercetările au demonstrat, de asemenea, că blocarea receptorilor de acetilcolină perturbă învățarea și memoria.

Extractele naturale ar putea fi o opțiune mai sigură de tratament, iar unele studii pe animale sugerează că aceste extracte pot îmbunătăți cunoașterea. În plus, fermentația poate stimula bioactivitatea unor produse naturale. Astfel, Beong-Ou Lim și colegii șăi din Coreea de Sud au dorit să testeze dacă oțetul din afine, care este ambalat cu o gamă largă de compuși activi, ar putea ajuta la prevenirea declinului cognitiv.

Experimentul:

Pentru a realiza experimentul, cercetătorii au administrat oţet de afine la şoareci cu amnezie indusă. Măsurătorile moleculelor din creierul lor au arătat că oțetul a redus defalcarea acetilcolinei și a amplificat nivelul de factor neurotrofic derivat din creier, o proteină asociată cu menținerea și crearea de neuroni sănătoși. Pentru a testa modul în care tratamentul a afectat cunoașterea, cercetătorii au analizat performanța animalelor în labirinturi și un test de evitare, în care șoarecii ar primi un șoc de intensitate joasă într-una din cele două camere. Rozătoarele tratate au prezentat performanțe îmbunătățite în ambele teste, sugerând că produsul fermentat a îmbunătățit memoria pe termen scurt. Astfel, deși sunt necesare teste suplimentare, cercetătorii spun că oțetul de afine ar putea fi un produs promițător pentru a ajuta la tratarea amneziei și declinului cognitiv asociat îmbătrânirii.