Conferința anuală europeană „PeaceBread” (Pâinea Păcii) a fost găzduită anul acesta de Slovacia, în perioada 20- 22 septembrie 2023, la Modra.
Tema conferinței din acest an a fost „Promovarea implicării tinerilor fermieri în dezvoltarea cercetării și utilizarea noilor tehnologii în agricultură”
Partenerul societății civile slovace al proiectului ”Pâinea Păcii” din anul 2023 este Școală de Viticultură și Pomicultură din Modra, care participă la organizarea evenimentului alături de ministerul slovac al agriculturii și de Asociația PeaceBread (Friedensbrot e. V.), aflată sub patronajul ministrului federal german al agriculturii.
Proiectul „Pâinea păcii” este o inițiativă internațională privind pacea și agricultura sub patronajul ministrului german pentru alimentație și agricultură în scopul de a marca prăbușirea Zidului Berlinului și a Cortinei de Fier, precum și unificarea Europei prin reunirea factorilor de decizie în domeniul agriculturii și a membrilor societății civile din 12 țări partenere.
În cadrul discursului său, secretarul de stat Aurel Simion a explicat rolul strâns al educației alimentare în contextul provocărilor aduse de schimbările climatice. ”Avem nevoie de unitate, pace, coordonare și complementaritate în acțiunile noastre. În egală măsură, politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană”, a explicat Aurel Simion.
„Pâinea Păcii” are ca parteneri instituționali ministerele cu responsabilități pe domeniul agricol și ca parteneri sociali, asociații, camere de comerț, reprezentanți ai administrației locale etc. Statele partenere sunt Germania, Bulgaria, Estonia, Croaţia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Ungaria şi România. Anul acesta au fost invitați si reprezentanți din Finlanda și Ucraina.
Sprijinirea tinerei generații de fermieri europeni este foarte importantă deoarece sporește avantajele competitive ale agriculturii și contribuie substanțial la asigurarea aprovizionării cu alimente pentru anii următori. Tinerii fermieri sunt deschiși la inovare, schimbare, noi tehnologii și, astfel, influențează în mod semnificativ sustenabilitatea sistemelor alimentare.
Dezvoltarea socială a zonelor rurale susține agricultura durabilă și competitivă și face zonele rurale mai atractive pentru tinerii fermieri.