Păstrarea corectă a bulbilor pe timp de iarnă aduce o ulțime de avantaje pentru grădină!

Multe dintre florile din grădină au nevoie de repaus profund pe timpul iernii. În special cele cu bulbi. Fiind niște plante sensibile, ele nu rezistă la temperaturile sub pragul înghețului. De aceea, iernarea la temperaturi pozitive este cea mai simplă soluție pe care o putem aplica pentru flori. Operațiunile pentru o îngrijire corectă încep încă din toamnă și prespupun o atenție sporită.

Perioada optimă pentru scoaterea din pământ a bulbilor de flori sensibile variază de la caz la caz. Cel mai des această acțiune se face în prima jumătate a toamnei. Asta pentru că în acest fel protejăm bulbii de ploile reci și temperaturile scăzute pe care le aduce anotimpul rece. Iată care sunt cei 10 pași esențiali pentru păstrarea corectă a bulbilor de flori pe timp de iarnă:

  • Cei care nu fac parte din această categorie trebuie dezgropați odată cu scăderea temperaturilor. De asemenea, veţi vedea că învelișul bulbilor de îngălbenește. Acesta este semnul că a sosit momentul pentru depozitarea tuberculilor la interior.
  • Pentru a scoate bulbii din pământ, săpaţi cu multă atenție în jurul lor. Păstraţi o distanță de câțiva centimetri față de tulpina principală, asta dacă nu vreţi să deterioraţi bulbul din greșeală. Apoi, cu un instrument potrivit scoateţi tuberculii din pământ.
  • Curățaţi bulbii de pământ și lăsându-i la aer să se usuce timp de aproximativ 1-2 zile. Aveţi grijă ca locul în care îi lăsaţi să fie uscat și ferit de razele directe ale soarelui. De asemenea, nu este recomandat să îi lăsaţi afară dacă bate vântul sau dacă temperaturile sunt sub pragul înghețului.
  • Înainte de a începe alte operațiuni pentru iernarea bulbilor, asiguraţi-vă că i-aţi sortat corespunzător.
  • Dăţi la o parte bulbii bolnavi sau uscați și păstraţi doar pe cei sănătoși care pot înflori și în primăvara următoare. Tăiaţi tulpinile și frunzele, etichetaţi fiecare bulb, pentru a vă aminti despre fiecare în parte din ce soi provine.  
  • Umpleţi câteva tăvi cu pământ pentru flori sau alte soluri, în funcție de nevoile fiecărei plante.
  • Există și varianta depozitării bulbilor în pungi de hârtie sau cutii de carton. Astfel, ei vor putea respira optim.
  • Așazaţi fiecare bulb la locul lui, oferindu-i suficient loc. Puneţi recipientele cu bulbi într-un loc uscat și răcoros, unde temperatura să nu depășească 10 grade Celsius.
  • Fiţi atenţi ca încăperea respectivă să nu înghețe. Acum vă mai rămâne doar să acordaţi puțină atenție bulbilor verificându-i din când în când pentru a vedea dacă au mucegăit sau s-au uscat.

În cazul Daliilor trebuie scoşi bulbii fie după înflorire, fie după primul îngheț. Apoi, tăiată tulpina la o înălțime maximă de 15 centimetri. Bulbii trebuie aşezaţi cu susul în jos într-un loc uscat și răcoros. Aici ei se vor usca în câteva zile. Eliminaţi urmele de pământ rămase pe tubercul și tundeţi rădăcinile, plasând apoi bulbii de dalie într-o tavă cu pământ de flori. Nu este nevoie să îi udaţi pe timpul iernii. Dar, dacă observaţi totuși că tuberculii încep să se usuce, le puteţi pune puțină apă.

Pregătirea pentru iernare în cazul begoniilor începe încă de la începutul lunii octombrie. Semnul că a sosit momentul pentru scoaterea bulbilor din pământ este uscarea frunzelor. Atunci când ele capătă o culoare maronie, puteţi pune tuberculii într-o tavă pentru semințe, plină cu nisip uscat. Aici îi veţi păstra până când a trecut orice pericol de îngheț. Preferabil este să îi replantaţi abia odată cu venirea primăverii.

Gladiolele sau „Săbiuțele” înnobilează orice grădină de la sfârșitul primăverii, până toamna târziu. Deși este o plantă care se întreține cu ușurință, tot trebuie să aveţi grijă de bulbii ei pe timp de iarnă. Când observaţi că frunzele se îngălbenesc și se usucă, a sosit momentul propice pentru a scoate bulbii de gladiolă din pământ. De obicei, acest fenomen se produce în luna noiembrie, când vremea încă ține cu noi, trebuie să scoatem tuberculii și să-i lăsăm să se usuce la aer, cu pământ pe ei. Apoi, îi păstrăm într-un loc uscat, umbros, cu temperaturi pozitive. Îi putem depozita în pungi de hârtie sau în cutii de carton.

Sursa: gradinamax.ro