Uniunea Europeană extinde Politica Agricolă Comună până în 2022

Membrii Parlamentului European au aprobat o noua lege care extinde normele existente ale Politicii Agricole Comune (PAC), care urmau să expire la sfârșitul anului 2020, până la sfârșitul anului 2022.

Extinderea va asigura continuarea plaților către fermieri și beneficiarii dezvoltării rurale, în timp ce UE trece de la actuala politică agricolă la cea viitoare. Prelungirea de doi ani este, de asemenea, destinată să ofere fermierilor și administrațiilor naționale suficient timp pentru a se pregăti pentru reforma PAC post-2022. Negocierile între Parlamentul European și Consiliu cu privire la forma finală a reformei politicii agricole UE după 2022 sunt în curs de desfășurare. UE a operat PAC, un mecanism de sprijin pentru fermierii din zona economică, din 1962.

De-a lungul anilor, politica a suferit o serie de reforme, cea mai recentă rundă de reformă fiind în 2013 și introdusă în 2015. Reforma din 2022 va urmări să promoveze performanțele ecologice mai bune ale fermelor din UE, să reducă plățile către fermele mai mari pentru a sprijini fermierii mici și tineri, să ofere un sprijin mai bun pentru a ajuta fermierii să facă față riscurilor și crizelor și să pună în aplicare sancțiuni mai mari pentru încălcările repetate ale cerințelor UE.

Membrii Parlamentului European au aprobat, de asemenea, noi reguli referitoare la un pachet de recuperare COVID-19 UE de 8 miliarde EUR (9,78 miliarde USD) pentru fermieri, producători de alimente și zone rurale. Finanțarea, propusă inițial pentru disponibilitate între 2022 și 2024, va fi acum disponibilă pe deplin între 2021 și 2022.

Aproximativ 30% din ajutor vă deveni disponibil în 2021, restul de 70% urmând să fie disponibil în 2022. Din această finanțare, 37% au fost asigurați pentru fermierii ecologici, pentru acțiuni legate de mediu și climă și pentru bunăstarea animalelor. Cel puțin 55% din fond va sprijini investițiile la ferma care contribuie la o recuperare reziliență, durabilă și digitală și la înființarea de tineri fermieri.