Pescuitul global va fi, în medie, cu 20% mai puțin productiv în 2030!

Oamenii de știință se așteaptă ca pescuitul mondial să fie, în medie, cu 20% mai puțin productiv în anul 2030, pescuitul din Atlanticul de Nord scăzând cu aproape 60%, iar cei din majoritatea vestului Pacificului se vor confrunta cu scăderi de peste 50%.

Într-un studiu publicat săptămâna aceasta, climatologii UCI (Universitatea din California-Irvine) subliniază rezultatele simulărilor pe calculator care arată o lume supusă la aproape trei secole de încălzire globală. Acest viitor sumbru va fi caracterizat printr-o creștere de 9,6 grade Celsius a temperaturii medii a aerului de suprafață, de aproape 10 ori mai mare decât încălzirea pe care am văzut-o până acum. Încălzirea climatică extinsă va modifica în mod drastic modelele de vânt, va spori temperaturile la suprafața oceanului și va topi aproape toată gheața de mare în regiunile polare.

„Aceste condiții vor provoca schimbări în creșterea fitoplanctonului și circulația oceanelor în jurul Antarcticii, cu efectul net de transfer al nutrienților din oceanul superior în oceanul adânc”, a spus autorul principal J. Keith Moore, profesor UCI al științei sistemului pământului.

În oceanul de astăzi, substanțele nutritive sunt aduse la suprafață în jurul Antarcticii, dar apoi se deplasează spre nord și în cele din urmă curg în latitudini joase, susținând planctonul și populațiile de pești acolo, a spus Moore. Cu creșterea creșterii fitoplanctonului în jurul Antarcticii, transferul de substanțe nutritive spre nord va fi mult redus.

Există trei factori cheie care determină o creștere a fitoplanctonului în jurul Antarcticii, în opinia lui Moore: tendința de încălzire pe termen lung în oceane, schimbările în vânturi provocate de încălzirea globală a climei și, cel mai semnificativ, eliminarea aproape de coastei din Antarctica de gheață marină.

Azotul și fosforul sunt elemente nutritive cheie care sprijină creșterea fitoplanctonului în ocean. Pe măsură ce aceste elemente se epuizează din ce în ce mai mult spre nord, populațiile fitoplanctonului scad și raritatea reverberează prin lanțul alimentar, afectând în cele din urmă peștii pe care oamenii îi prind și mănâncă.

„Privind la declinul hranei pentru pești în timp, putem să estimăm cât de mult ar putea fi reduse capturile potențiale totale de pescuit”, a spus Moore, care a contribuit la dezvoltarea modelului comunitar de sistem pământesc folosit în acest studiu.

De asemenea, Moore a subliniat faptul că mai este timp să evităm încălzirea globală și să ajungem la un climat stabil până la sfârșitul acestui secol, dar pentru a face acest lucru trebuie să reducem consumul de combustibili fosili și emisiile de poluanți de gaze cu efect de seră.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*