Încălzirea globală ar putea provoca culturi culinare cheie să elibereze prematur semințe

Schimbările climatice amenință recoltele la nivel mondial, însă se știe puțin despre modul în care încălzirea globală va deruta fiziologia normală a plantelor. Cercetătorii au arătat că temperaturile mai mari accelerează dispersia semințelor în speciile de plante care aparțin familiei de plante de varză și muștar, limitând succesul reproducerii și acest efect este mediat de o genă numită INDEHISCENT.

„În multe culturi, cum ar fi rapița, dispersia prematură a semințelor este una dintre cauzele majore ale pierderii culturilor. În contextul schimbărilor climatice, acest lucru ar putea deveni din ce în ce mai sever”, spune autorul principal, Vinod Kumar, biolog de dezvoltare a plantelor la Centrul John Innes din Norwich, Anglia. „Acest studiu expune potențialele vulnerabilități ale producției vegetale în lumea încălzirii și deschide calea pentru abordarea acestei probleme.”

Plantele au o capacitate extraordinară de a-și adapta ciclul de viață pentru a se potrivi cu o serie de condiții de mediu. De exemplu, în ciuda schimbărilor de zi cu zi ale vremii și temperaturii, eliberarea semințelor rămâne în concordanță cu condițiile sezoniere.

„Distribuția semințelor este, de asemenea, o trăsătură cheie care trebuie controlată atunci când avem în vedere domesticirea plantelor pentru producția de alimente”, spune co-senior autor Lars Østergaard, genetician de plante la Centrul John Innes.

„Cu perspectiva schimbărilor climatice care afectează performanța culturilor, am vrut să înțelegem cum semnalele de mediu, cum ar fi temperatura, afectează dispersarea semințelor.”, a adăugat Lars Østergaard.

A fost observat faptul că plantele Arabidopsis, care fac parte din familia Brassicaceae (muștar sau varză), se maturizează și își deschid mai repede boabele de sămânță atunci când sunt crescute la temperaturi ridicate. Inspirat de această observație, Xin-Ran Li, cercetător postdoctoral cu Kumar și Østergaard și primul autor al studiului, s-a hotărât să investigheze.

Cercetătorii au descoperit că o creștere a temperaturii, de la 22°C la 27°C, a accelerat și dispersia semințelor în plantele Arabidopsis și culturile de Brassicaceae, cum ar fi rapița, un ingredient cheie în uleiurile vegetale.

Pe baza studiului, echipa de cercetare sugerează noi strategii pentru pregătirea culturilor pentru încălzirea globală. De exemplu, eforturile de creștere a plantelor ar putea să se concentreze asupra dezvoltării unor soiuri rezistente la temperatură capabile să facă față schimbărilor climatice.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*