Peste 1.150 de familii de albine din nordul Croaţiei au dispărut!

Autorităţile din Croaţia au declarat stare de dezastru natural în cea mai nordică provincie a ţării, după ce milioane de albine au murit în urma unei posibile otrăviri cu pesticide.

Apicultorii au descoperit săptămâna trecută adevărate covoare de albine moarte în regiunea Medzimurje, în apropiere de graniţa cu Ungaria.

„Aproximativ 1.150 de familii de albine au dispărut, şi aproximativ o treime dintre apicultorii din regiune au înregistrat pierderi. Bănuim că de vină ar fi pesticidele. Însă, ancheta este în derulare aşa că nu putem spune nimic cu certitudine”, a declarat preşedintele Asociaţiei apicultorilor croaţi, Zeljko Vrbos.

Ministrul Agriculturii, Marija Vuckovic, a anunţat că va face o investigaţie pentru a arăta adevărata cauză a dezastrului.

„Declararea stării de dezastru natural permite statului să plătească despăgubiri pentru pierderile agricole. Croaţia numără aproximativ 10.000 de apicultori, ai căror 500.000 de stupi produc aproximativ 8.000 de tone de miere pe an”,a mai adăugat Zeljko Vrbos.

Pe lângă producţia de miere, albinele sunt vitale şi pentru fermieri, deoarece cresc randamentul diferitelor culturilor de rapiţă şi până la pomi fructiferi, prin polenizare.