Petunia coreeană obținută cu CRISPR, aprobată de USDA

Echipa de cercetare a profesorului Lee Gung-ju de la Universitatea Națională Chungnam și Compania Toolgen a anunțat că o nouă petunie, care a fost dezvoltată folosind tehnologia „foarfecelor genetice” CRISPR, a fost aprobată de către Departamentul Agriculturii al SUA (USDA). Noua specie de floare nu a fost considerată ca fiind un OMG.

Această aprobare a fost acordată în cadrul Programului „Sunt reglementat?”, derulat de Departamentul Agriculturii din SUA. Programul instituie o procedură concepută pentru a verifica prezența genelor străine de plantă pentru culturile dezvoltate cu noi tehnologii de reproducere, cum ar fi tehnologia de forfecare genetică. Atunci când sunt prezentate date care includ scopul dezvoltării noilor varietăți, metodologia științifică și datele obținute în timpul procesului de dezvoltare, USDA va analiza fezabilitatea culturii pentru statutul de OMG și va anunța aprobarea. Până acum Departamentul pentru Agricultură a anunțat că un total de 68 de culturi nu vor fi reglementate ca culturi modificate genetic, grația acestui nou sistem. Dintre acestea, 62 de culturi au fost dezvoltate în Statele Unite.

Este pentru prima dată când o cultură dezvoltată în Coreea a fost aprobată de Departamentul Agriculturii din SUA.

Culturile care sunt aprobate ca nemodificate genetic pot fi introduse pe piața SUA la fel ca toate culturile obișnuite, fără nici o reglementare suplimentară. Ca rezultat, este de așteptat ca afacerea cu semințe promovată de Toolgen să câștige teren.

Un oficial al companiei a declarat: „În cazul noilor soiuri dezvoltate folosind foarfece genetice, acestea nu folosesc deloc gene externe, deci sunt în afara controversatei probleme de siguranță a OMG-urilor. Va fi o oportunitate pentru Coreea de a-și dezvolta competitivitatea. ”

Prof. Lee Gung-ju a adăugat: „Prin introducerea foarfecelor genetice, am reușit să dezvoltăm pentru prima dată în lume o nouă rasă de petunie în culoarea violet roz roz”.

„Petunia este o cultură de flori reprezentativă, cu o valoare economică anuală de peste 100 de miliarde USD numai în SUA”, a declarat CEO-ul lui Toolgen, Lee Byung-hwa. „Toolgen intenționează să accelereze activitatea globală în domeniul semințelor prin continuarea procesului de aprobare pentru alte culturi în curs de dezvoltare.”, a mai arătat acesta.

Sursa: https://agrobiotechrom.ro/