Plantele știu ce moment al zilei este… folosind zaharuri!

Potrivit unui nou studiu realizat de o echipă internațională de oameni de știință, plantele își ajustează ritmul zilnic circadian în ciclul zilei și al nopții prin măsurarea cantității de zaharuri din celulele lor.

Plantele, animalele, ciupercile și unele bacterii pot estima durata unei zile prin ritmurile lor circadiene.

Aceste ritmuri sunt reglementate de un „ceas circadian” intern și modul în care funcționează aceste ceasuri este un subiect de importanță atât pentru agricultură, cât și pentru medicină. De exemplu, modificările ritmurilor circadiene au contribuit la domesticirea culturilor.

În studiul publicat astăzi, în revista Current Biology, echipa de cercetare a descoperit un proces care ajustează calendarul ceasului corpului plantei astfel încât să rămână în ton cu mediul înconjurător.

Dr. Antony Dodd de la Universitatea din Bristol, Școala de Științe Biologice, a declarat: „Rezultatele noastre arată primul mecanism în plante care schimbă ritmul circadian înainte sau înapoi, pentru a-l sincroniza cu mediul înconjurător. Planta măsoară continuu cantitatea de zahăr din celule și utilizează aceste informații pentru a face ajustările necesare.”

Plantele au nevoie ca ritmurile circadiane să fie sincronizate corect cu momentul zilei și al nopții, astfel încât activitățile lor se potrivească.

De exemplu, ritmurile circadiene controlează momentul în care plantele cresc, când florile lor se deschid și se eliberează mirosul, iar plantele pot folosi cu grijă rezervele de energie pentru a nu muri de foame noaptea.

Circuitele circadiene ajută plantele să detecteze schimbările în anotimpuri, ceea ce este esențial pentru a asigura maturizarea culturii în anotimpul corect.

Dr Dodd a adăugat: „Aceasta înseamnă că descoperirea unui mecanism care sincronizează ceasul corpului de plante cu timpul din mediul înconjurător a identificat un nou proces care ar putea fi exploatat în viitor pentru a îmbunătăți performanțele culturilor”.