Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți și onorați sfinți ai creștinismului este Purtătorul de Biruință

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuți și onorați sfinți ai creștinismului. Cu toate acestea istoria vieții sale este foarte puțin cunoscută și multe legende avându-l ca erou, au apărut de-a lungul timpului.

El este sărbătorit atât de Biserica Ortodoxă cât și de cea Romano Catolică (fiind totodată patronul Angliei), imaginea sa fiind întotdeauna asociată cu vitejia nemărginită și credință în biserica creștină până la sacrificiu suprem. Tradiția ortodoxă este că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia într-o familie creștină, tatăl sau fiind general roman. La vârstă de 30 ani Sf. Gheorghe a devenit la rândul său general în armata lui Dioclețian.

De numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe a fost legată o întreagă istorisire care dovedește cât de puternică a fost credința Mucenicului, atât de pusă la încercare prin nenumărate și groaznice torturi fizice și psihice. După anul 303, împăratul Dioclețian, păgân, încurajat de cumnatul său Galeriu, a pornit prigoana împotriva creștinilor. Până la Edictul de la Milan, când împăratul Constantin avea să confere legalitate creștinismului, credincioșii au fost supuși la multe cazne dacă nu voiau să se lepede pe Hristos pentru o viață închinată idolatriei.

Demn de viața unui Mucenic, Sfântul Gheorghe a arătat împăratului Dioclețian că nu va abandona credința în Dumnezeu, fapt pentru care împăratul l-a aruncat în temniță. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, a fost trecut prin furcile caudine, slujitorii lui Dioclețian bătându-l fie cu sulița, fie la tălpi, presându-i pietre mari pe piept, trăgându-l pe roată, aruncându-l în groapa cu var sau punându-l să alerge cu încălțăminte ce avea cuiele scoase către talpă. Supliciile la care a fost supus Mucenicul Gheorghe sunt multe. Numai credința spre mirarea chiar și a celor ce-l băteau fară milă, l-au păstrat integru pe Mucenic. În timpul întemnițării sale, Sfântul Gheorghe a înviat un mort, fapt ce a întors-o la credință pe împărăteasă Alexandra.

Minunile Sfântul Gheorghe sunt multe. A murit ca un martir, împăratul poruncind să i se taie capul. Viața desăvârșită a Sfântului Gheorghe, durerile prin care a trecut l-au transformat, peste secole, în unul dintre cei mai populari sfinți. O popularitate imensă a căpătat Sfântul Gheorghe în Anglia după traducerea „Faptelor” sale în anglo-saxonă în secolul VIII, devenind totodată protectorul armatei. În timpul cruciadelor importanța sa a crescut și mai mult, existând relatări cum că Sfântul Gheorge a asistat la lupta de la Antioh din 1098.

Însemnele Sfantului Gheorghe au fost introduse de Richard Inima de Leu, iar crucea Sf. Gheorghe (roșie pe fond alb) a apărut pentru prima data ca steag al corabiei „Lyme Regis” în 1284. Steagul actual al Angliei (Union Jack) are la origine crucea Sfântului Gheorghe. În credinaă populară Sfântul Gheorghe este asociat adesea cu omorirea balaurului. Această legendă datează din secolul XII și una din variantele sale este „Legenda Aurea”. Se povestește cum un balaur imens și feroce a apărut lângă orașul Selena din Lybia. Locuitorii trebuiau să-i ofere zilnic oi pentru a-i potoli foamea, iar când nu au mai avut oi, balaurul a cerut pe fata împăratului. Atunci a apărut un viteaz creștin care s-a oferit să răpună balaurul. În unele icoane timpurii fata împăratului este înfățișată în gura balaurului, în timp ce un viteaz cu o suliță se luptă cu acesta. După ce a străpuns balaurul cu sulița tânărul a dus-o pe prințesă la palatul împăratului, care i-a oferit mâna ei și jumătate din împărăție. Viteazul a refuzat spunând că mai are multe alte lucruri de îndeplinit în lupta sa pentru apărarea bisericii și ajutorul săracilor și nedreptățiților; apoi le-a spus că numele lui este Gheorghe și a plecat.

Misterul și legendă care învăluie pe Sfântul Gheorghe nu vor dispare niciodată, la fel cum cauza sa nobilă va genera întotdeauna admirație și respect. Poate cea mai corectă afirmație despre el este aceea făcută de un ierarh din secolul V: „Numele Sfântului Gheorghe este onorat de credincioșii de pretutindeni, dar adevăratele sale fapte sunt știute numai de Dumnezeu”.