Ploile și temperaturile crescute au favorizat apariția rapănului mărului (Venturia inaequalis)

Cum îl recunoaștem și cum îl combatem?

Ciclul de infecție începe primăvara, când temperaturile și umiditatea adecvate favorizează eliberarea ascosporilor de V. inaequalis. Acești spori se ridică în aer și aterizează pe un pom sensibil, unde germinează și formează un tub care poate pătrunde direct în cuticula cerată a plantei. Un miceliu fungic se formează intre cuticulă și țesutul epidermic subiacent, dezvoltând asexual conidiile, care germinează pe zonele proaspete ale pomului gazdă, care la rândul lor produc o altă generație de spori conidiali. Acest ciclu de infecții secundare continuă pe tot parcursul verii, până când frunzele și fructele cad din copac la începutul iernii. Simptomele infecției apar pe frunze, fructe, flori și lăstari tineri. Simptomele foliare încep să apară la începutul primăverii și se prezintă în principal ca leziuni de culoare verde deschis care progresează spre o culoare maro-masliniu cu o textură catifelată datorită formării conidiilor pe măsură ce trece timpul.

Aceste leziuni mari, asemănătoare unor cruste, pot deforma frunzele și, în cele din urmă, pot duce la defoliere. La fructele tinere, leziunile progresează către cruste maronii. Coaja mărului se poate crăpa pe măsură ce fructul se mărește, deși fructele tinere cad adesea prematur. Fructele mature sunt mai rezistente la infecții și formează numai cruste mici, negre, care s-ar putea să nu fie vizibile decât după depozitare. În timp ce boala poate provoca pierderea totala a culturilor în condiții optime fară gestionare, principalul impact economic se datorează atât reducerii dimensiunii, cât și a calității comercializabile a fructelor.

Alcedo vă recomandă următoarele produse iscusite:

ALCUPRAL 50 PU are acțiune fungicid-bactericidă de contact, cu eficiență ridicată în prevenirea și combaterea unora dintre cele mai păgubitoare boli ale plantelor, prin tratamente preventive aplicate înainte de/sau la apariția primelor simptome de boală. Pentru combaterea rapănului se aplică în doză de 1,5-2 kg/ha.

SALVATOR 25 EW are acțiune preventivă, dar și curativă și eradicanta. Pentru combaterea rapănului se aplică în doză de 0,05%.

TOPGUARD 25 SC este un fungicid cu acțiune sistemică care este absorbit de aparatul foliar și translocat rapid în întreaga plantă, protejând astfel și noile creșteri ale acesteia. Pentru combaterea rapănului se aplică în doză de 0,3 l/ha (0,02% se aplică la apariția primelor simptome).

BOUILLIE BORDELAISE WDG (ZEAMA BORDELEZĂ) este un fungicid de contact, pe bază de cupru, care combate mai multe boli cauzate de ciuperci și bacterii: alternarioza, rapăn, foc bacterian, ciuruire, pătare unghiulară, etc., din culturile de pomi fructiferi, vița de vie și legume. Pentru combaterea rapănului se aplică în doză de 0,5% (7,5 kg/ha).

Sursa: https://www.sanatateaplantelor.ro