Polenul de floarea soarelui are efecte medicinale asupra albinelor

Cu populațiile de albine în declin, un nou studiu oferă speranța pentru un mecanism relativ simplu de promovare a sănătății albinelor și a bunăstării: asigurarea accesului acestora la floarea soarelui.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord și de la Universitatea din Massachusetts Amherst, a arătat ca două specii diferite de albine, având o dietă de polen de floarea soarelui au avut rate dramatic mai mici de infecție cu agenți patogeni specifici. Bondarii cu aceeași dietă, de asemenea, au avut, în general, o sănătate mai bună a coloniilor decât albinele hrănite alt polen de flori.

Studiul a arătat că polenul de floarea soarelui a redus infecția cu un agent patogen special (Crithidia bombi) la bondari. Polenul de floarea-soarelui a protejat, de asemenea, albinele din Europa de la un alt patogen (Nosema ceranae). Acești agenți patogeni au fost implicați în scăderea ratelor de creștere a coloniilor de albine și în creșterea mortalității albinelor.

Studiul a arătat, de asemenea, un efect dăunător, totuși, deoarece albinele de miere cu o dietă de floarea soarelui au avut rate de mortalitate aproximativ echivalente cu albinele care nu au au avut aceeași dietă și de patru ori mai mare decât albinele de miere alimentate cu polen de hrișcă. Acest efect de mortalitate nu a fost observat la bondari.

Polenul de floarea soarelui are un nivel scăzut de proteine și unii aminoacizi, deci nu ar trebui luat în considerare ca o masă independentă pentru populațiile de albine, a declarat Rebecca Irwin, co-senior autor al cercetării.