Porumbul MG, un remediu excelent pentru bolile colonului

O echipă de la Centrul de Cercetare Agricolă Penn State’s Russell E. Larson a reuşit să obţină o nouă linie de hibrizi de porumb care produc flavonoide. Apoi, echipa a efectuat un experiment cu șoareci pentru a evalua efectul acelor compuși, puternic antioxidanţi, asupra inflamației induse a colonului.

„În acest studiu, am folosit două linii de porumb – una care conține flavan-4-ols și una lipsită de flavan-4-ols – pentru a investiga proprietățile antiinflamatoare ale flavonoidului”, a spus Surinder Chopra, profesor de genetică la Colegiul de Științe Agricole, Penn State. „Sunt aproape linii izogene, ceea ce înseamnă că machiajele lor genetice sunt identice, cu excepția câtorva loci genetici specifici care sunt responsabili de generarea flavonoidelor.”

Potrivit cercetătorilor, boala inflamatorie a intestinului, denumită adesea IBD, este o afecțiune inflamatorie cronică intestinală care așteaptă strategii preventive sigure și eficiente. Compușii flavonoizi care apar în mod natural sunt promițători candidați terapeutici împotriva IBD, datorită potențialului lor antioxidant ridicat și capacității de a reduce inflamația.

Un număr tot mai mare de studii epidemiologice arată că dietele bogate în fructe și legume, care conțin o cantitate semnificativă de flavonoizi, au fost asociate cu un risc redus de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și alte boli cronice, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale. În plus, față de proprietățile lor antiinflamatorii, flavonoidele care apar în mod natural sunt mai sigure decât medicamentele standard.

În studiu, cercetătorii au obținut semințe pentru o linie de porumb consangvină de la Laboratorul Național de Stocare a Semințelor de la Fort Collins, Colorado și pentru un stoc genetic de porumb care conține gene necesare pentru calea flavonoidului. Hibridul rezultat are o capacitate antioxidantă mai mare decât liniile convenționale – o trăsătură promițătoare care ar putea fi introdusă în cultivatoarele de elită pentru a crește beneficiile dietetice, potrivit Chopra.

În concluziile publicate recent în Nutrients, cercetătorii au raportat că șoarecii care au primit o dietă pe bază de porumb cu flavan-4-ols au prezentat atenuarea simptomelor similare cu IBD care rezultă din efectul protector al flavonoidelor împotriva inflamației colonice prin restabilirea funcției barierei intestinale.

„Cele mai multe studii epidemiologice se concentrează pe fructele îmbogățite cu flavonoide, în special fructe de pădure”, a spus coordonatoarea studiului. „Cu toate acestea, boabele de porumb conțin o concentrație mare de flavonoizi legați, despre care se crede că exercită o activitate antioxidantă mai bună și o prezență prelungită în circulația sistemică, în comparație cu flavonoidele în formă liberă, datorită eliberării lor mai lente și continue în timpul digestiei și fermentației microbiene”, a mai adăugat ea.

Sursa:https://agrobiotechrom.ro/