Precizări ale Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva în urma acuzațiilor că Direcția Silvică Caraș Severin ar fi intensificat tăierea pădurilor sănătoase

În urma acuzațiilor lansate de senatorul Mihai Goţiu referitoare la ”intensificarea tăierii pădurilor sănătoase” administrate de Direcția Silvică Caraș – Severin, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva face următoarele precizări. Direcția Silvică Caraș – Severin are în acest an o cotă de recoltare aprobată de 718.000 metri cubi de lemn, adică 32% din posibilitatea anuală cumulată, deci mult mai puțin decât s-ar putea recolta legal, în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice ale celor 17 ocoale silvice din cadrul direcției.

Până în prezent, Direcția Silvică Caraș – Severin a contractat 514.000 metri cubi și s-au recoltat 189.000 metri cubi. Direcția Silvică Caraș – Severin pune în aplicare prevederile amenajamentelor silvice, inclusiv tăieri în vederea declanșării regenerării naturale în pădurile ajunse la vârsta exploatabilității, adică la maturitatea fiziologică a arborilor.

De asemenea, precizăm că în pădurile de stat administrate de Direcția Silvică Caraș – Severin nu au fost intregistrate doborâturi de vânt sau atacuri masive ale dăunătorilor. În cazurile izolate apărute, Direcția Silvică Caraș – Severin a intervenit cu celeritate pentru extragerea și valorificarea arborilor afectați. Este regretabil că senatorul Mihai Goţiu, fară a avea cunoștinte minime de silvicultură, lansează, în mod iresponsabil și în mod repetat, acuzații grave și nefondate la adresa unei instituții publice.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este o instituție de interes național, cu peste 16.500 de angajați, care administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, adică circa 48% din pădurile țării, din acestea 80% deținând certificarea managementului la nivel internațional.