Precizări ale Romsilva în urma acuzațiilor false privind administrarea Parcului Național Retezat!

În urma unor informații false și alarmiste apărute în spațiul public privitoare la ”masacrarea planificată” a Parcului Național Retezat și la ”dezastrul” provocat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, facem câteva precizări.”, facem următoarele precizări: Parcul Național Retezat avea, la înființarea să în anul 1935, o suprafață de circa 10.000 de hectare. În prezent, suprafață să este de 38.316 hectare, din care 21.731 hectare se află în zone de protecție, unde intervenția umană nu este permisă.

Toate aceste zone de protecție sunt prevăzute în actualul plan de management și vor fi menținute în viitorul plan de management al Parcului Național Retezat.
În Parcul Național Retezat sunt 20.500 hectare fond forestier, din care 13.511 sunt păduri private și doar 6.989 hectare sunt păduri de stat, administrate de ocoale silvice din cadrul Romsilva. Din aceste păduri, 11.153 hectare se află în zone de protecție, deci în aceste păduri nu sunt efectuate lucrări silvice, iar în restul pădurilor, 9.347 hectare, aflate în zonă ”tampon”, se pot efectua anumite lucrări, prevăzute de legislația de mediu.

Lucrările din zonele ”tampon”, sunt reglementate prin O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice și, conform Articolului 22 alin.(8) lit. J), sunt permise ”lucrări de îngrijire și conducere a arboretelor, lucrări speciale de conservare cu accent pe promovarea regenerării naturale și fară extragerea lemnului mort, cu excepția cazurilor în care se manifestă atacuri de dăunători ai pădurii ce se pot extinde pe suprafețe întinse, în primul rând de parcele întregi limitrofe zonelor cu protecție strictă sau integrală, în restul zonei-tampon fiind permisa aplicarea de tratamente silvice care promovează regenerarea pe cale naturală a arboretelor: tratamentul tăierilor de transformare spre grădinărit, tratamentul tăierilor gradinarite și cvasigradinarite, tratamentul tăierilor progresive clasice sau în margine de masiv cu perioada de regenerare de minimum 10 ani”.

În toate pădurile Parcului Național Retezat, în ultimii ani, în urma lucrărilor legale și autorizate au fost recoltați circa 4.000 metri cubi lemn/an, adică în jur de 0,2 metri cubi/hectar de pădure.
În Parcul Național Retezat au fost identificate 3.726,04 hectare păduri virgine și cvasivirgine, iar acestea au fost incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, fiind strict protejate. Din acestea, experții independenți au identificat 80,34 hectare de păduri virgine sau cvasivirgine în Valea Răul Alb și Rău – Șes, restul pădurilor, verificate în teren, neindeplinind criteriile de includere în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine.

Cum pădurile din aceste zone au fost parcurse cu lucrări silvice în trecut, nu a existat nicio baza științifică pentru includerea lor în zone de protecție. Vă asigurăm că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează parcurile naționale și naturale conform legislației de mediu, identifică și protejează pădurile virgine și cvasivirgine, nu ”masacrează” pădurile și nici nu ”distruge” patrimoniul natural.