Primul sistem de decojire a frunzelor de salată cu ajutorul unui robot!

Din cauza provocării accesului la forța de muncă accesibilă în industria horticolă, crescătorii caută din ce în ce mai mult soluții robotizate care pot contribui la preluarea în viitor a unor sarcini care necesită o muncă intensă în cadrul afacerii lor.

Îndepărtarea frunzelor exterioare ale salatelor după recoltare este în prezent o sarcină manuală efectuată de lucrătorii agricoli.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au dezvoltat cu succes un nou sistem care este capabil să efectueze procesul de peeling cu îndepărtarea completă a frunzelor – 50% din timp, procesul urmând să dureze în medie 27 de secunde.

În timp ce această sarcină poate fi ușor de realizat de oameni, pentru roboți este o sarcină dificilă de viziune și manipulare și care până acum a fost dificilă pentru tehnologiile robotice de a înțelege.

Crucial pentru acuratețea ruperii frunzelor este utilizarea viziunii pe computer pentru a localiza și a determina poziționarea salatei. Acest lucru se face prin detectarea mai întâi a tulpinii de salată cu ajutorul unei camere web 2D plasate direct deasupra și în câmpul vizual presupus. În cazurile în care tulpina nu poate fi găsită, se va întreprinde o acțiune pentru a răsturna salata verde prin aplicarea unei forțe orizontale și rularea salatei cu un tampon moale atașat la brațul robotului. O mai bună poziționare a salatei poate fi realizată cu frunza exterioară deasupra și cu un risc minim de deteriorare.