Protejați habitatele cheie, nu doar sălbăticia, pentru a păstra speciile

Unii oameni de știință au sugerat că trebuie să protejăm jumătate din suprafața Pământului pentru a păstra majoritatea speciilor sale. Un nou studiu, cu toate acestea, avertizează că este vorba de calitatea, nu doar cantitatea, terenurilor pe care le protejăm. Pentru a menține mai mult biodiversitatea, în special pentru speciile de dimensiuni mici, guvernele ar trebui să-și extindă atenția asupra conservării și să acorde prioritate habitatelor cheie în afara zonelor sălbatice și a zonelor protejate actuale. Studiul identifică locul în care apar unele dintre cele mai urgente lacune de conservare.

„Există o mulțime de discuții în ceea ce privește protecția a cel puțin jumătate din pământ pentru a proteja biodiversitatea. Provocarea este: ce jumătate protejăm?” a declarat Stuart L. Pimm, profesor de ecologie conservatoare Doris Duke la Scoala de Mediu a lui Duke Nicholas, și autor principal al noului studiu.

„Predilecția guvernelor naționale este de a proteja zonele” sălbatice „- adică, de obicei, cele aflate la distanță, la rece sau aride”, a spus Pimm. „Din păcate, aceste zone dețin adesea relativ puține specii. Analiza noastră arată că protejarea chiar și a jumătate din zonele sălbatice mari ale lumii nu va proteja mai multe specii decât în prezent”.

Pentru a proteja cât mai multe specii aflate în pericul, guvernele ar trebui să își extindă atenția asupra conservării și să acorde prioritate protecției habitatelor cheie în afara sălbăticiei și parcurilor existente, spun Pimm și coautorii săi din China și Brazilia.

„Am constatat că eforturile de conservare la nivel mondial au sporit protecția pentru multe specii – de exemplu, aproape jumătate dintre speciile de păsări cu cele mai mici zone geografice au acum cel puțin o parte a gamei protejate într-un anumit grad – dar există încă lacune critice”, a declarat Clinton Jenkins, de la Institutul de Pesquisas Ecológicas din Brazilia.

Aceste lacune se întâlnesc în întreaga lume, inclusiv în hotspoturile privind biodiversitatea, cum ar fi Anzii Cordilieri, pădurile de coastă din Brazilia și sud-vestul Chinei, și vor continua să persiste chiar dacă guvernele vor proteja până la jumătate din zonele sălbatice rămase din lume, arată studiul.