Putregaiul tulpinilor şi ştiuleţilor de porumb, o ciupercă care atacă plantele în toate fazele de vegetaţie

Putregaiul tulpinilor şi ştiuleţilor de porumb este ciuperca care atacă plantele de porumb în toate fazele de vegetaţie. Plantele pot fi distruse înainte de răsărire când semănăturile s-au efectuat pe sol infectat sau când s-a folosit sămânţă infectată.

Pe rădăcinile embrionare şi pe cotiledoanele lor se observă un înveliş micelian alb-gălbui sau roz. În timpul când se formează mătasea, plantele bolnave se recunosc uşor după culoarea galbenă apoi brună a primelor 2-3 internoduri şi prezenţa pâslei miceliene alb-roze din jurul nodurilor. Rădăcinile putrezesc şi se înroşesc, plantele se smulg cu uşurinţă din pământ, iar măduva descompusă are o culoare roşietică.

Forma de manifestare a bolii cea mai frecventă şi mai păgubitoare apare pe ştiuleţi, în timpul perioadei de maturare, dar şi în timpul perioadei de depozitare a acestora. Atacul începe de la vârful ştiuleţilor şi progresează spre bază, pâsla miceliană care îl înveleşte are o coloraţie roz, iar boabele capătă culoarea vişiniu-roşietic. Pănuşile şi restul de mătase se lipesc de ştiulete, iar pe suprafaţa lor se dezvoltă aceeaşi pâslă miceliană.

Patogenul este Gibberella zeae. Prezintă conidiofori foarte scurţi pe care se formează două feluri de conidii: microconidii şi macroconidii. Macroconidiile sunt hialine, fusiforme, uşor curbate, cu 3-5 septe. Periteciile apar primăvara, pe resturile de plante rămase pe câmp, au formă sferică sau ovoidă, culoare neagră, prevăzute cu un gât. Ciupercile produc micotoxine foarte periculoase care pot fi precursoarele cancerului la om.