România a fost reprezentată la Consiliul de Mediu de la Luxemburg de secretarul de stat Mircea Fechet


Secretarul de stat Mircea Fechet a reprezentat România la Consiliul Miniștrilor Mediului din Uniunea Europeană, care s-a întrunit, astăzi, la Luxemburg, având pe ordinea de zi Legea europeană a climei și Concluziile privind biodiversitatea. Aceste decizii vor oferi orientări politice privind punerea în aplicare a Strategiei UE privind biodiversitatea pentru 2030.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a subliniat în alocuțiunea sa:

„Mulțumim Președinției Germane pentru eforturile depuse în avansarea dosarului privind Legea Europeană a Climei (ECL). Trebuie să avem în vedere faptul că Legea climatică va reprezenta cadrul de reglementare pentru următorii 30 de ani. Ca urmare, este important să ajungem la un acord care să se bucure de susținerea tuturor statelor membre și să ia în calcul liniile majore stabilite la nivelul Consiliului European, oferind astfel un mandat complet și puternic înaintea începerii negocierilor cu Parlamentul European.”

Cu această ocazie, demnitarul a apreciat atingerea obiectivului de neutralitate climatică până în 2050 și stabilirea țintelor intermediare la 10 ani, subliniind poziția României privind:

* completarea textului Legii cu aspecte privind cadrul de implementare care să permită atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor;

*ajustarea mecanismelor de implementare la nevoile fiecărui stat, pentru a asigura o tranziție justă;

*ideea că tranziția la neutralitatea climatică trebuie să se facă într-o manieră echilibrată și în mod echitabil pentru toți cetățenii UE, în special pentru cei cu venituri mici, și altele.

Este de punctat faptul că Romania, susținută de statele grupului de la Vișegrad, a propus un amendament care a și fost acceptat, prin care Comisia Europeană va propune măsurile necesare pentru ca statele membre să aibă la dispoziție instrumentele și stimulii adecvați pentru investițiile necesare prin care să poată atinge ținta de reducere a emisiilor în 2030, precum și a neutralității climatice în 2050, la nivel UE.