Bayer susține viitorul revoluției în agricultură!

Mihai Gheorghe, Director Comercial Bayer CropScience România și Republica Moldova, a avut o intervenţie pragmatică în ceea ce privește cultura porumbului în cadrul evenimentului Ziua Porumbului organizată la Orezu.

“Bayer deţine în România cea mai modernă fabrică de procesare a seminţelor din Europa, o investiţie de peste 70 de milioane de euro, care produce sămânţă pe 8.000-10.000 de hectare, având contracte directe cu peste 200 de fermieri. Producem în România 30% din sămânţa comercializată de Bayer în Europa. Trebuie să privim cu mare atenţie ce se întâmplă în acest an, dar şi în viitor. Compania Bayer, prin departamentul de cercetare, urmărește câteva direcții pornind exact de la aceşti factori biotici și abiotici care influențează cultura porumbului. Vorbim despre apă, care influențează în procent de 60%, de genetică, cu o susţinere de 20% și de tehnologia aplicată de producătorul agricol în fermă, cu diferenţa de procente de 20%.

Cercetarea companiei Bayer lucrează în două direcții principale. Prima vizează îmbunătățirea calității hibrizilor și suntem foarte atenţi la ceea ce înseamnă toleranță la arșiță și secetă. Tratăm cu foarte mare seriozitate acest aspect și vă spun că în România compania are peste 700 de hectare de loturi experimentale de testare pe care le urmărim și adunăm peste 1.000 de observații de date de la fiecare hibrid, în așa fel încât să putem propune fermierilor hibrizii cei mai adaptați și densitățile cele mai bune. Noi nu insistăm cu densități mari decât acolo unde mediul este favorabil. Există un principiu de la care se porneşte când se insistă cu densităţi mari şi anume, că nu se dorește să avem o tulpină dezvoltată, ci să avem mai mulți ştiuleţi pe hectar, care să ajungă rapid la maturitate, cu pierderea apei din bob şi totodată cultura să fie foarte ușor de recoltat, iar combina să nu fi solicitată foarte mult.

Vorbind despre densităţi, compania Bayer are la îndemână o tehnologie digitală DEKALB® SMART care poate să ofere schimbarea densității la fiecare metru pătrat utilizând performanțele pe care le are compania în momentul de față. Fiecare parcelă este diferită, iar condițiile pedologice pot varia în interiorul lor. Pe baza acestor diferențe, soluţia digitală DEKALB® SMART poate recomanda densitatea optimă pentru fiecare hibrid şi parcelă.

Cea de a doua direcție vizează viitorul revoluției în agricultură. Vom vedea în viitorul apropiat hibrizi care nu mai au talia celor cu care suntem obișnuiți astăzi, tocmai pentru a aduce o toleranță mai mare la secetă și la arșiță”, a evidenţiat specialistul Bayer.

Referindu-se strict la susţinerea fermierilor în condiţiile actuale, Mihai Gheorghe a afirmat: Sectorul de inputuri acordă fermierilor români un termen de plată mai mare comparativ cu cel de care beneficiază producătorii agricoli din alte state europene, unde nu există termen de plată mai mare de 90 de zile. Sectorul va continua să facă acest lucru, pentru a susţine agricultura României, chit că nu suntem într-un an catastrofal, având în vedere că există zone din ţară unde sau obţinut producţii”, a mai adăugat reprezentantul Bayer.