România propune Comisiei Europene prelungirea derogărilor pentru toți fermierii europeni cu privire la rotația culturilor și asigurarea zonelor neproductive

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț BARBU, a propus în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit (AgriFish), desfășurat la Bruxelles, în data de 25 iulie 2023, prelungirea derogării pentru toți fermierii europeni de la implementarea cerințelor GAEC 7 și GAEC 8 și pentru anul 2024, privind rotația culturilor (GAEC 7), respectiv cea privind asigurarea unui procent minim din suprafața agricolă dedicat zonelor sau caracteristicilor neproductive (GAEC 8).

Propunerea României s-a bucurat de susținerea mai multor state membre, având în vedere prelungirea războiului din Ucraina, precum și faptul că impactul de mediu al acestor derogări este unul minim. Comisia Europeană urmează să analizeze propunerea țării noastre în vederea aprobării acesteia.

În ceea ce privește subiectul legat de utilizarea pesticidelor, ministrul BARBU a afirmat că ‘‘România este unul dintre statele membre care utilizează una dintre cele mai mici cantități de substanță activă la hectar în comparație cu media europeană. (0,57 kg substanță activă/ha, față de 2.6 kg/ha). Reducerea acestei cantități în termeni de procente, aplicată unitar fără a ține cont de particularitățile fiecărui stat membru în parte, ridică serioase semne de întrebare atât cu privire la viabilitatea fermelor și competitivitatea fermierilor, cât și asupra asigurării securității alimentare a întregii Uniuni Europene. Sunt motive suficiente și ușor de înțeles pentru care nu putem fi de acord cu țintele obligatorii stabilite la nivel național”. Ministrul român a solicitat ca documentul să fie analizat în profunzime la nivel tehnic pentru a evita ca producția europeană și securitatea alimentară a UE să fie grav afectate. 

În marja Consiliului AgriFish, ministrul român al Agriculturii a avut, alături de omologii din Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia o întrevedere cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz WOJCIECHOWSKI, pentru a susține prelungirea măsurilor preventive ale UE asupra importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui originare din Ucraina până la sfârșitul anului. Reamintim că săptămâna trecută, la Varșovia, ministrul Florin-Ionuț BARBU a participat la întâlnirea miniștrilor agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria, România, Slovacia, unde cei cinci oficiali au semnat o declarație comună privind necesitatea prelungirii măsurilor preventive ale UE asupra importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui originare din Ucraina. De asemenea, prin această declarație, miniștrii au propus ca lista produselor care fac obiectul măsurilor preventive să rămână deschisă pentru a permite ca utilizarea acestora să răspundă eficient la probleme similare din alte sectoare decât cerealele și semințele oleaginoase.