Romvac Company la final de an. Interviu cu Ing. Constantin Chiurciu

Romvac este o companie care şi-a demonstrat performanţa prin inteligenţa materializată în cercetare şi inovaţie.

Stimate domnule ing. Constantin Chiurciu, vă rugăm să faceţi un bilanţ al activităţii companiei, acum, la finele anului 2016.

Romvac este o întreprindere cu capital integral privat românesc, privatizată prin metoda MEBO în anul 1995 şi care a respectat spiritul şi litera legii. Deşi are active foarte tentante pentru cei care umblă după chilipiruri, totuşi Romvac nu a vândut nimic, ba din contră, a adaptat tot ce are pentru a dezvolta producţia de vaccinuri şi medicamente. Romvac a angajat permanent forţă de muncă, ajungând acum la 423 de salariaţi, de la 374 câţi eram acum câţiva ani.

Revenind la întrebare, putem spune că anul 2016 este un an bun din punct de vedere al rezultatelor obţinute. Când spun an bun, mă gândesc că vom încheia cam cu aceleaşi realizări ca anul trecut, dar ţinând seama că efectivele de animale sunt în scădere, că vaccinările obligatorii se reduc tot mai mult, iar noi am reuşit să ne păstram cifra de afaceri, considerăm acest lucru un succes. Având în vedere şi rezultatele obţinute în cercetare, ne putem declara mulţumiţi de ceea ce am realizat în anul 2016.

Compania Romvac este un producător cu tradiţie în piaţa de medica­men­te şi vaccinuri de uz veterinar. Care au fost noutăţile notabile din acest sector important?

Ţinând cont de faptul că toate produsele noastre au la bază cercetarea proprie, putem spune că şi anul acesta avem rezultate notabile în sectorul nostru de activitate. Suntem în faza finală cu înregistrarea unor noi produse biologice: vaccinul antirabic inctivat, vaccinul contra bolii limbii albastre, tuberculina aviară şi mai multe suplimente alimentare, precum Bioenterom – un probiotic pentru tineretul de toate speciile şi Oligolac – animal premix. De asemenea, avem în desfăşurare teme pentru obţinerea unor produse biologice care înlocuiesc îngrăşămintele chimice, alte produse utilizate pentru obţinerea unor furaje însilozate de calitate mai bună etc.

Toate produsele Romvac sunt rodul cercetării proprii şi este de notorietate faptul că în  domeniul medicamentelor și vaccinurilor pentru animale Romvac are deja un loc consacrat. Cercetarea continuă însă prin deschiderea porților istoriei de producție a suplimentelor alimentare de uz uman, care reprezintă o adevărată revoluţie. Care sunt performanţele atinse?

Da, aşa cum am menţionat mai sus, toate produsele sunt rodul cercetării proprii. Noutatea de excepţie este că de câţiva ani îmbinăm cercetările din medicina veterinară cu cercetări din medicina umană, adică aplicăm în activitatea noastră principiul ONE HEALTH. Conform acestui principiu sănătatea este una singură, pentru că nu putem discuta de sănătatea umană fără a avea animale sănătoase, care la rândul lor sunt condiţionate de furaje, apă şi aer.

Revenind la cercetarea asupra suplimentelor alimentare pentru uz uman, putem spune că aceasta are ca punct de plecare o descoperire de acum mai bine de 100 de ani, respectiv din 1893, când savantul german Kemplerer arăta că gălbenuşul de ou conţine o substanţă care inhibă dezvolarea becteriilor. Pornind de la această constatare, specialiştii noştri şi medicii de la Spitalul Victor Babeş au izolat bacterii de la pacienţii umani care au fost trataţi cu antibiotice, dar fără rezultat. Noi am cultivat aceste bacterii, le-am inactivat, am adăugat adjuvanţi şi am vaccinat găinile ouătoare. După 3 vaccinări am identificat în gălbenuşul ouălor IMUNOGLOBULINA Y, am izolat-o şi ne-am întors la bacteriile de la care am pornit. Am constat că imunoglobulina izolată de noi inhibă dezvoltarea bacteriilor respective. Ne-am întors la pacienţii de la care am izolat bacteriile şi, spre bucuria noastră, aceştia au fost vindecaţi. Foarte important este faptul că aceste imunoglobuline se administrează per os (oral) şi fac parte din grupa suplimentelor alimentare.

Pe lângă efectul asupra infecţiilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice, acţionând asupra sistemului imunitar, aceste produse şi-au demonstrat eficienţa şi în patologia complexă a psoriazisului. Pornind de la convingerea că psoriazisul este o afecţiune a întregului organism, peste 200 de pacienţi au primit produse pe bază de imunoglobulină Y şi Ou Hiperimun cu administrare locală şi orală. Mai bine de 30% dintre aceştia au avut remisie totală a bolii. Din experienţa noastră, majoritatea pacienţilor cu psoriazis au plăgile suprainfectate cu diferite bacterii. Aşadar, primul efect al produselor noastre cu aplicare cutanată este vindecarea de aceste infecţii. O adevarată performanţă s-a obţinut în cazul copiilor diagnosticaţi cu psoriazis care nu sunt incluşi pe listele tratamentelor alopate existente în acest moment în Romania. În cazul lor, rezultatele obţinute cu produsele noastre sunt surprinzătoare, iar efectul este mult mai rapid.

Deoarece foarte mulţi dintre bolnavii de psoriazis ascund dureri articulare cumplite pe lângă maniferstările externe, am început cercetările pentru un nou produs pe bază de membrane cochiliere de ou hiperimun. Astfel, am înregistrat produsul RODIA HPC2 sub formă de comprimate. Componentele naturale ale membranei cochiliere (acid hialuronic, colagen etc.), cu acidul ascorbic, asigură buna funcţionare a sistemului osteo-articular. De asemenea, pentru combaterea deficienţelor de calciu din organism şi menţinerea sănătăţii sistemului muscular şi a sistemului osos, am conceput un nou supliment alimentar cu o compoziţie echilibrată de calciu organic din coaja oului hiperimun şi vitamina D3 sub formă de comprimate, numit OVOCALD.

În acest moment suntem în faţa unei noi provocări: epidermoliza buloasă sau “sindromul fluture”. Această boală genetică se manifestă la copii încă de la naştere, prin apariţia unor leziuni caracteristice interne ale tractului gastro-intestinal, precum şi externe. În programul nostru au intrat, până în acest moment, 6 copii cu vârste cuprinse între 3 luni şi 14 ani. Aceştia primesc produsele noastre cu recomandarea de a fi administrate atât local, la nivelul leziunilor, cât şi pe cale generală. Spre bucuria noastră, leziunile de la nivelul cavităţii bucale, care până la momentul administrării produselor Imunoinstant împiedicau hrănirea corectă a acestor copii, au început să fie mai puţin agresive, copilul fiind capabil să se hrănească, fapt demonstrat prin creşterea lui în greutate. Starea de sănătate generală a acestor copii s-a îmbunătăţit semificativ. În plus, formarea leziunilor (bulelor) la nivelul pielii are loc cu frecvenţă mult mai mică, iar cicatrizarea zonelor deja afectate se realizează mult mai repede.

În timp ce medicii caută mereu soluţii pentru a învinge antibiorezistenţa, Romvac deţine antidotul, Oul Hiperimun PC2, un produs complex care imunizează organismul împotriva celor mai periculoase bacterii. Ce afecţiuni tratează gama Imunoinstant?

Oul hiperimun PC2 şi produsele derivate din acesta imunizează organismul împotriva speciilor bacteriene cu incidenţă foarte mare la noi în ţară, precum: Escherichia coli, Streptococcus pneumoniae, Acinetobacter baumanni, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium difficile – spori, Clostridium difficile – corpi bacterieni, Clostridium difficile – anatoxina, Candida albicans, Streptococcus mutans, Helicobacter pylori, Enterococcus faecalis. În curând, această listă va fi îmbogăţită şi cu alte microorganisme, găina putând să răspundă simultan pentru un număr mult mai mare de factori imunogeni.

 În încheierea interviului, vă rog să împărtăşiţi câteva gânduri cititorilor revistei Business Press Agricol.

Pentru că se apropie sfârşitul de an, aş dori să urez cititorilor revistei Business Press Agricol, “Sărbători fericite”, un an nou cu sănătate, bucurie şi împliniri. Le urez să nu aibă nevoie de produsele noastre, dar dacă totuşi vor fi obligaţi să le utilizeze, le recomand să le ia cu cea mai mare încredere.