Să nu subestimăm ploșnița marmorată asiatică (Halyomorpha halys)!

În ultimii ani, înainte de sosirea iernii, bucureștenii, dar nu numai, s-au trezit cu o invazie de ploșnițe în casele lor. Pe toate rețelele de socializare putem vedea comentarii în legătură cu ploșnițele urât mirositore, toți întrebând cum pot să scape de ele.

În ultimul timp și mass-media a preluat aceste știri, dar, din necunoștință de cauză, se pot strecura mici (de fapt mari) erori! În multe cazuri se fac confuzii intre ploșnița marmorată asiatică (Halyomorpha halys) și ploșnițele grâului (Eurygaster spp.).

Ploșnița marmorata asiatică, adult (partea dorsală)

Există diferențe clare de colorit între cele două specii, dar și de habitat. Ploșnițele cerealelor se retrag pentru diapauza estivală și apoi pentru iernare în pădurile de stejar, fie la sfârșitul lunii iulie, fie în primele două decade ale lunii august, în timp ce ploșnița marmorată asiatică (Halyomorpha halys) se retrage spre iernare în adăposturile sau construcțiile făcute de oameni (inclusiv casele locuite), de obicei în a doua parte a lui octombrie sau pe tot parcursul lunii noiembrie, în funcție de evoluția condițiilor meteorologice și mai ales a temperaturilor.

Ploșnița marmorata asiatică, adult (partea ventrală)

Așadar, ploșnițele marmorate asiatice au obiceiul să ierneze în construcțiile făcute de către oameni, acesta fiind motivul pentru care locuitorii din zonele unde populațiile acestei specii are densități ridicate, s-au trezit cu mulți „musafiri nepoftiți” în case, înainte de sosirea sezonului rece. În ultimii ani, ploșniță marmorată asiatică este din ce în ce mai prezentă în capitală, dar și în alte zone ale țării, impresia generală fiind că „efectivele” acestei insecte ar crește de la un an la altul.

Ploșnița marmorată asiatică, adult ascunzându-se în clădire, la venirea frigului

Dar de unde au venit aceste ploșnițe „sâcâitoare”? Ce știm despre ele? Această specie este originară din Asia (China, Japonia, Coreea și Taiwan), în prezent ocupând noi areale importante în SUA, Europa (incluziv România), Australia sau Noua Zeelanda. În literatura de specialitate se menționează faptul că ploșnița marmorată asiatică a fost prima oară semnalată în SUA, în anul 2001, dar, cel mai probabil, această specie invazivă era prezentă încă din anul 1996. În prezent, în SUA, ploșnița marmorată asiatică se găsește în 42 de state, dar și în Canada, în două provincii. Atât în SUA, cât și în Canada, s-au efectuat multe cercetări privind combaterea chimică și biologică a ploșniței marmorate asiatice, dar rezultatele obținute sunt limitate, insectele ocupând noi areale în fiecare an. Halyomorpha halys este prezentă în Europa, unde a fost pentru prima oară semnalată în anul 2004, în Elveția, la Zurich, deși insectele au fost văzute încă de la începutul anilor 2000.

Ponta ploșniței marmorate asiatice

De atunci, ploșnițele invazive s-au răspândit aproape pe tot continentul, fiind semnalate în anul 2011 în Grecia, în anul 2013 în Franța și nordul Italiei, în anul 2014 în Ungaria, în anul 2015 în România (semnalată de Laura Macavei și colab.) și Serbia, în anul 2016 în Spania și Rusia, în anul 2017 în Ungaria și Slovacia, în anul 2018 în Austria și Slovenia. Întrebarea care se pune este dacă se pot face confuzii între ploșnița marmorată asiatică (Halyomorpha halys) și specii native de ploșnițe, care sunt asemănătoare ca formă și colorit cu aceasta, cum ar fi ploșnița frutificatiilor (Dolycoris baccarum), foarte răspândită la noi în țară sau ploșniță cenușie (Rhaphigaster nebulosa). Ei bine, cel mai simplu mod pentru a vedea aceste deosebiri este analiza antenelor. La Halyomorpha halys antenele sunt maro și prezintă două pete galbene. Practic, acesta este unul din principalele criterii prin care puteți deosebi această specie invazivă de cele native, asemănătoare cu aceasta.

Ponta ploșniței marmorate, după eclozarea larvelor

Există și deosebiri în ceea ce privește forma capului, uniformitatea coloritului de pe partea dorsală sau prezența zonelor închise la culoare de pe abdomen, dar aceste caracteristici se văd în urma analizei la binocular, de către un ochi avizat al unui entomolog. Important de reținut este că la ploșnița marmorată asiatică avem două pete galbene pe antene. Dacă ne uităm la o ploșniță castanie și vedem că sunt mai mult de două pete deschise la culoare, pe antene, atunci clar nu este Halyomorpha halys. Mare atenție la ce scrie prin presa locală sau presa centrală despre ploșnițele invazive. În necunoștință de cauză sau pur și simplu în căutare de senzațional, reporterii pot crea confuzii în rândul cititorilor. În urma cu câțiva ani, într-un ziar cunoscut, a apărut un articol referitor la un student mușcat de o ploșniță (https://www.libertatea.ro/știri/student-muscat-de-ploșnițe-în-camera-de-cămin-de-la-leu-2013565), numai că dacă ne uităm la poza atașată articolului, ce vedem? Ploșniță marmorată asiatică (Halyomorpha halys).

Larve de ploșnițe marmorate asiatice, stadiul I

Cel mai probabil, reporterul a văzut o ploșniță pe zidurile facultății, a pozat-o și a atașat-o articolului. Fiind în necunoștință de cauză și probabil presat de timp, pentru ca articolul să ajungă cât mai repede la tipar, reporterul a tras o concluzie eronată, conform căreia ceea ce a pozat el ar fi „atacatorul studentului”. Realitatea este că ploșnița marmorată asiatică NU înțeapă oamenii! Este o ploșniță fitofagă, prin urmare se hrănește cu diferite specii de plante (frunte, legume, soia, porumb, etc). Deci să nu facem confuzii între o specie de ploșniță fitofagă și una hematofagă. Ar fi bine ca ziariștii să mai ceară părerea unui entomolog înainte să publice asemenea articole sau, pur și simplu, să consulte Google Images, să vadă dacă ce au pozat corespunde cu subiectul articolului.

Daune produse în urma atacului ploșnițelor marmorate la măr

Numai că și din acest tip de articole (eronate) putem trage o anumită concluzie. Și anume că ploșnița marmorată asiatică (Halyomorpha halys) s-a înmulțit foarte mult, fiind întâlnită peste tot în București. De asemenea, această specie invazivă este prezentă din ce în ce mai mult în relatările oamenilor de pe rețelele de socializare sau pe diferite forumuri. Numai că majoritatea oamenilor, nețtiind despre ce este vorba, fac confuzii, fie zic că este ploșnița grâului, fie se întreabă dacă cumva este o ploșnița care înțeapă oamenii.

Dacă speciile native de ploșnițe vegetale, cum ar fi ploșnița frutificațiilor (Dolycoris baccarum) sau ploșnița cenușie (Rhaphigaster nebulosa), au o mulțime de dușmani naturali (paraziții oofagi sau diverși prădători), ei bine, în urma cercetărilor efectuate în Europa, s-a ajuns la concluzia îngrijorătoare că entomofauna utilă locală atacă ploșnița marmorată asiatică (Halyomorpha halys) într-o proporție foarte scăzută, practic această specie invazivă nu are dușmani naturali în noile areale în care și-a făcut apariția (Tim Haye, CABI, Elveția). La această concluzie au ajuns și cercetătorii din SUA. Având în vedere prolificitatea ridicată a femelelor, faptul că nu există dușmani naturali în arealele nou invadate ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă destul de mare.

Alta problemă cu această specie invazivă: ploșnița marmorată asiatică este polifagă, fiind semnalată la peste 100 de specii de plante gazde, atât cele lemnoase, cât și cele erbacee (spontane sau cultivate). În Europa s-au raportat 51 de specii de plante gazdă ale acestei ploșnițe invazive, inclusiv cele de plante exotice, recent introduse pe bătrânul continent (goji, aronia, etc). În zonele native din Asia rareori se produc invazii ale ploșnițelor marmorate (H. halys) în livezi sau culturile de soia. Dar în arealele nou invadate din SUA s-au înregistrat pagube ridicate în livezile de meri și peri din jumătatea estică a țării, dar și la culturile de legume, cum ar fi tomatele sau ardeii, însă în acest din urmă caz, pagubele au apărut în a doua parte a anului. Deși insectele pot ataca și culturile agricole, cum ar fi porumbul sau soia, cu toate acestea, în SUA, fructele se află printre preferințele sale.

În Europa, cele mai mari pagube s-au înregistrat în nordul Italiei, în regiunile Emilia-Romagna, Modena și Bologna, unele dintre cele mai mari producătoare de mere din această țară, dar și din UE. Dacă în SUA au fost, cel puțin până acum, probleme mai mici la culturile de câmp, cu toate acestea în ultimii ani, italienii au raportat atacuri ale ploșnițelor marmorate asiatice și la culturile de soia sau porumb, în special în valea fluviului Po (nordul Italiei). În țara noastră, în zona Bucureștiului, ploșnițele marmorate asiatice au produs pagube în grădinile oamenilor, la mure, zmeură, coacăz, meri, peri, piersici, caiși sau la cei care au plante de goji.

De asemenea, au produs pagube la vița de vie din curțile oamenilor. În concluzie, ploșnița marmorată asiatică (Halyomorpha halys) este un o specie invazivă, cu potențial ridicat de a produce daune legumelor, fructelor, dar și plantelor de cultură (porumb, soia) în următorii ani, având în vedere prolificitatea ridicată a femelelor, absența unor dușmani naturali în arealele nou invadate, dar, cel mai probabil, factorul cheie al acestei specii este adaptabilitatea foarte ridicată a insectelor la diverse medii, inclusiv coexistența cu oamenii.

Dr. ing. Georgescu Emil – INCDA Fundulea

Sursa:https://www.sanatateaplantelor.ro/