Salariu minim brut din agricultură și industria alimentară este de 3.000 lei!

”Angajații din agricultură beneficiază începând de ieri, 1 iunie 2022, de un salariu minim pe economie de 3.000 de lei, fără a include indemnizațiile”, a anunțat Inspecția Muncii.

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o nouă lege în ceea ce privește salariile minime ale românilor care lucrează în agricultură și industria alimentară. De la 1 iunie 2022, angajații din aceste domenii vor avea un salariu minim brut de 3.000 de lei.

Începând de ieri, 1 iunie, salariu minim brut din agricultură și industria alimentară este de 3.000 lei, potrivit Legii 135/2022. Chiar dacă această schimbare pică într-o zi liberă de la stat, Ziua Copilului, aceasta trebuie să fie data de la care se produce majorarea.

Tot începând cu 1 iunie 2022 vor scădea și taxele. Mai exact, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii – a precizat ministerul.

De această măsură vor beneficia și persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei.
Așadar, conform noii legi apărute în Monitorul Oficial, angajatorii din domeniul agriculturii și din cel al industriei alimentare vor plăti, între iunie 2022 și decembrie 2028, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 lei, dar vor datora taxe salariale reduse. Până acum, un asemenea salariu minim diferențiat și taxe salariale reduse erau numai în domeniul construcțiilor.