Salvaţi exportul Românesc!

În 2020, exporturile României au scăzut cu peste 10%, iar deficitul balanței comerciale s-a mărit cu cca un miliard de euro. În prima lună din acest an a continuat scăderea exporturilor, avertizează Consiliul de Export al României care a transmis o scrisoare deschisă către președintele României, Klaus Iohannis, prin care cere salvarea exportului românesc.

După ce anul trecut, din cauza pandemiei, exportatorii au trăit din comenzile antamate la târgurile internaționale anterioare, acum, la început de an, și-au pus toate speranțele în participarea la numeroase târguri care și-au reluat activitatea. Cu precedenta echipă de la Ministerul Economiei din 2020, mediul de afaceri, prin Consiliul de Export (CE), convenise participarea la cca 100 de manifestări externe a peste 1.000 de firme din toate domeniile și din toate județele țării.
La preluarea mandatului de către noul ministru al economiei, dl. Claudiu Năsui, prima măsură (după ce a deblocat lifturile ministeriale) a fost să elimine aceste participări internaționale, iar cu prilejul fundamentării Bugetului de stat pentru 2021 a anulat finanțarea atât a Programului de internaționalizare a firmelor. Integral, publicăm scrisoarea adresată preşedintelui României, Klaus Iohannis
:

scrisoare-presedinte-export_b