Salvia – planta cu numeroase proprietăți curative

Cu o tradiţie de netăgăduit, fitoterapia este considerată printre cele mai vechi ramuri ale ştiinţei medicale. Prin prisma climatului temperat şi a diversităţii formelor de relief, ţara noastră a beneficiat de o paletă variată de plante  medicinale. “Cum poate un om să îmbătrânească de vreme ce are salvie în grădină?”, spune un vechi proverb asiatic. Întâlnită astăzi cel mai frecvent în postura de condiment, salvia posedă de asemenea numeroase proprietăți curative.

Uleiurile și taninurile din salvie au efect astringent, antiseptic și antiiritant, care recomandă planta în problemele digestive, cum este ulcerul, și în infecțiile de la nivelul gâtului. Mestecată după masă sau preparată sub formă de ceai salvia poate înlesni digestia. Pentru durerile în gât se poate prepara un amestec cu infuzie de salvie, puțin oțet de mere și sare. Deși se consideră că este nepericuloasă, trebuie evitat consumul prelungit și în porții mari pe o durată mare de timp