Stimați fermieri!
Vă anunțăm că începând cu 01 octombrie 2024 a început Campania de toamnă (octombrie-decembrie) de colectare a deșeurilor de ambalaje provenite de la utilizarea produselor de protecție a plantelor.
În 16 ani de existență proiectul SCAPA al AIPROM a devenit un sistem matur de colectare, transport și valorificare a deșeurilor provenite de la ambalajele primare de plastic și metal ale produselor de protecție a plantelor, importate sau produse în România, alături de celelalte țări europene care, cu mândrie celebrează în acest an 30 de ani de la momentul în care prima țară din Europa a inițiat un program de colectare și valorificare a deșeurilor de produse de protecție a plantelor (Germania).
Istoria sistemelor de management al deșeurilor de ambalaje provenite de la utilizarea produselor de protecție a plantelor în Europa – 30 de ani (1994-2024)
https://croplifeeurope.eu/circular-economy/
Conform legislației din agricultura în vigoare (O.G. nr. 41/ 22.08.2007), fabricanții, importatorii, comercianții și distribuitorii de produse de protecția plantelor au obligația de a recupera ambalajele goale de la utilizatori, iar utilizatorii au obligația de a returna ambalajele goale, clătite de 3 ori, furnizorilor de produse de protecția plantelor. Clatirea imediat după golire face parte din Bunele Practici Agricole și în acest fel ambalajele devin nepericuloase. https://www.youtube.com/watch?v=fkgzbJ46hik.
Membrii AIPROM vin în întâmpinarea nevoilor fermierilor si distribuitorilor de produse de protecția plantelor care susțin Bunele Practici Agricole, cu respectarea reglementărilor de protecție a mediului, investind în Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide al AIPROM – SCAPA.
Conform legislatiei de mediu Legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje fiecare producător trebuie să valorifice prin reciclare sau incinerare cu recuperare de energie cantitățile colectate, în vederea îndeplinirii cotelor anuale obligatorii de valorificare 65% și a obiectivelor globale de reciclare 60% (min. 40 % plastic, min. 70% hârtie, min. 65% metale feroase, min. 40% aluminiu) din cantitățile de ambalaje introduse pe piață.
Toate serviciile de colectare prin SCAPA sunt gratuite atât pentru fermieri cât şi pentru distribuitorii produselor, care predau ambalaje provenite de la produse de protecție a plantelor, cu respectarea strictă a Condiţiilor de preluare ale sistemului (tripla-clatire).
Preluarea ambalajelor este realizată prin intermediul operatorului unic agreat de AIPROM – ECOREC RECYCLING S.R.L. (Bacau), furnizorul serviciilor de inspecţie, transport şi valorificare a ambalajelor, cu participarea importantă a companiilor distribuitoare selectate în calitate de Centre de Colectare (distribuitori de produse de protecție a plantelor/cooperative agricole/ferme mari).