Se înregistrează zbor masiv de Ostrinia nubilalis

În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb, desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligencesezonul de monitorizare 2022, s-au observat următoarele:

ATENȚIE! Se înregistrează zbor intens al fluturilor de Ostrinia nubilalis în capcanele feromonale instalate în zonele Banat, Oltenia și Muntenia, iar în zilele următoare se estimează înregistrarea zborului maxim al fluturilor din prima generație (G1). Urmăriți îndeaproape capturile de Ostrinia nubilalis în perioada următoare pentru efectuarea unui tratament la momentul optim. În momentul de față, poate fi observată ponta depusă în frunzele din cornet și/sau larvele mici care migrează spre baza frunzelor. La plantele mai dezvoltate, atacul larvelor poate fi observat pe nervura principală, la baza limbului (între teacă și limbul frunzei).
 Se înregistrează zbor intens al adulților de Helicoverpa armigera, din prima generație, în zonele de vest, sud, est și sud-est ale țării. Helicoverpa armigera nu constituie un pericol pentru culturile de porumb în acest moment, înainte de formarea știuleților. Prima generație necombătută, creează o presiune puternică a generației a II-a în momentul formării știuleților (mătăsit – boabe ceară) și determină cele mai importante pagube. Generația a II-a poate ataca și alte culturi de câmp precum floarea-soarelui, aflată la înflorit și soia la formarea păstăilor.
 Având în vedere condițiile climatice prognozate pentru perioada următoare, cât și stadiul de dezvoltare al plantelor de porumb, este recomandată aplicarea unui tratament cu insecticidele CORAGEN® sau AVAUNT®în următoarele 3 – 5 zile pentru controlul populației de Helicoverpa armigera. Ambii dăunători pot fi simultan în cultura de porumb, iar produsele CORAGEN® și AVAUNT® sunt eficiente pentru controlul celor doi dăunători.

Aflați mai multe informații despre presiunea de atac a dăunătorilor din zona dumneavoastră, cu aplicația: 

Urmăriți online, în timp real, capturile dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera în cultura de porumb cu ajutorul aplicației digitale  Arc™ farm intelligence și luați cele mai potrivite decizii pentru ferma dumneavoastră:
 Estimați cu mai multă precizie perioada în care se va atinge pragul economic de dăunare al celor doi dăunători și aplicați tratamentul la momentul oportun, înainte ca presiunea dăunătorilor să provoace pagube însemnate sau să devină dificil de controlat.

 Primiți alerte de tratament în momentul în care se înregistrează zbor intens al dăunătorului.

Eficientizați tratamentele fitosanitare în culturile dumneavoastră.

  • Coragen®  este sistemic și combate dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulți;
  • este eficient și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C;
  • este rezistent la spălare, dacă precipitațiile survin la mai mult de 2 ore după tratament;
  • este selectiv și protejează entomofauna utilă, refăcând echilibrul natural dintre prădători și paraziții dăunătorului;
  • momentul optim de aplicare este de la depunerea pontei până în primele două zile de la eclozare (larve neonate);
  • datorită activității ovi-larvicide excelente, Coragen® previne pătrunderea larvelor în tulpină sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul celor doi dăunători în culturile de porumb;
  • Avaunt® asigură o protecție excelentă a culturii tratate și are un efect puternic asupra ouălelor și larvelor de lepidoptere în toate stadiile de dezvoltare;
  • Acționează prin contact și ingestie, iar după ce pătrunde în organismul dăunătorului produce un efect neurotoxic ireversibil;
  • Nu este influențat de temperaturile ridicate din momentul aplicării (optimul aplicării 22-34⁰C);

Insecticidele Avaunt® și Coragen® pot fi achiziționate din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro.

Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare. 

Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.