Sectorul agricol greu afectat de schimbările climatice!

În cadrul ședinței plenare a Parlamentului European reunit la Strasbourg, a avut loc o dezbatere privind Conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow, Regatul Unit al Marii Britanii (COP26).

Europarlamentarul Daniel Buda a intervenit în cadrul dezbaterii și a subliniat faptul că omenirea se confruntă cu o urgență climatică, iar dimensiunea acesteia obligă la luarea de măsuri mult mai ambițioase și implementarea acestora, având la baza tuturor deciziilor studii de impact.

”Agricultorii sunt în prima linie în ceea ce privește conservarea biodiversității. În calitate de gardieni principali ai terenurilor noastre, fermierii joacă un rol vital în conservarea biodiversității în UE. Schimbările climatice reprezintă o realitate care nu poate fi contestată. Omenirea întreagă se confruntă cu fenomene meteorologice severe, fie că vorbim de inundații, incendii sau secetă. Viețile și bunurile noastre, ale tuturor, sunt în pericol. Astăzi, ne confruntăm cu o criză a resurselor energetice care la rândul ei, afectează populația Uniunii Europene.Toate aceste lucruri sunt o consecință a neglijenței responsabililor politici care de-a lungul timpului au ignorat semnalele primite în acest sens.

Ne revine astăzi, nouă tuturor, sarcina, deloc ușoară, de a face pași concreți în această direcție, iar Conferința de la Glasgow este o nouă etapă în acest demers. Încă de la început, aș dori să subliniz însă, necesitatea ca înaintea oricărei decizii care va fi luată, să avem studiile de impact care să facă o evaluare asupra a ceea ce înseamnă acele decizii, astfel încât să nu afectăm sectoarele economice. Planurile de recuperare și reziliență reprezintă o bună oportunitate de a finanța aceste acțiuni, iar statele membre trebuie să se asigure de utilizarea eficientă a acestor resurse. Sectorul agricol trebuie văzut ca un partener serios în bătălia cu schimbările climatice.

Eforturile trebuie însă să fie făcute la nivel global și nu doar regional. Sau, mai exact, degeaba impunem fermierilor din Uniunea Europeană condiții de mediu, câtă vreme, în altă parte a globului, de unde importăm alimente, lucrurile au scăpat de sub control. Dacă vrem să reușim cu adevărat în acest domeniu și să atingem obiectivele Acordului de la Paris, atunci trebuie să fim serioși unii cu ceilalți, indiferent de ce parte a globului ne aflăm!”, a subliniat Europarlamentarul Daniel Buda în intervenția sa.