Soiurile de orz, performanțe în cultură!

Dintre  soiurile de orz, marca Saaten Union cele mai performere sunt: Flavia, Zophia, SU Ellen, SU Laurielle, Arenia, Wendy, Henriette, SU Hylona, Belissa, Jakubus.

Flavia este un soi de orz pe 2 rânduri din genetică de elită, care are un potențial foarte bun de producție. Se caracterizează printr-o rezistență bună la ger și la înghețurile târzii de primăvara, de asemenea tolerează bine seceta și arșița atmosferică. Soiul prezintă o capacitate mare de înfrățire și o bună toleranță la bolile foliare și ale spicului.

Zophia  este un soi de orz pe 2 rânduri din genetică de ultimă generație, care prezintă un start puternic în vegetație și o dezvoltare viguroasă a plantelor. El sigură calități deosebite pentru malțifiere.

SU Ellen este un soi de orz extratimpuriu, din portofoliul Saaten Union ameliorat pentru viitor. Prezintă o talie medie a plantelor cu o rezistență remarcabilă la cădere. Totodată manifestă și o rezistență împotriva virusului de piticirea galbenă a orzului (rezistență la BaYMV-1 și BaYMV-2) dar și toleranță bună la principalele boli foliare.

SU Laurielle este un soi de orz a fost lansat anul trecut  de Saaten Union, principalul beneficiu fiind buna adaptabilitate pedoclimatică și rezultatele excelente atât în zona de sud a țării, cât și în zona de nord. De asemenea, SU Laurielle are o bună toleranță la cădere și la principalele boli foliare

Arenia este un soi semitimpuriu, de orz pe 6 rânduri de genetică nouă, recomandat pentru toate zonele de cultură ale orzului de toamnă. El se caracterizează prin plante de talie medie, ceea ce îi conferă o toleranţă bună la cădere. Soiul prezintă o rezistenţă mare iernare, precum şi o toleranţă bună la principalele boli foliare. Se recomandă cultivarea în toate zonele de cultură ale orzului de toamnă, pentru că deţine o capacitate de adaptare ridicată la diverse condiţii de sol. Densitatea de semănat recomandată este de 330-340 b.g/mp, care asigură în condiţii optime un număr minim de 750 spice recoltabile/mp.

Wendy este un soi de orz semitimpuriu pe 6 rânduri, care are capacitatea sa utilizeze eficient azotul din sol. Împreună cu capacitatea sa excelentă de înfrățire și cu toleranța crescută la principalele boli foliare, Wendy deține un potențial mare de producție și o toleranță ridicată la secetă.

Henriette este un soi de orz pe 6 rânduri, semitimpuriu, din portofoliul Saaten Union caracterizat printr-o  productivitate mare, recunoscut pentru producţiile sigure şi constante an de an. Soiul prezintă o capacitate mare de înfrăţire şi toleranţă sporită la stresul termic (temperaturile scăzute din timpul iernii). Henriette este un orz furajer de top, recomandat în toate zonele de cultură ale orzului de toamnă din România. Norma de semănat este de 300 – 320 b.g./mp ce asigură în condiţii optime un număr de minim 700 de spice recoltabile/ mp.

Belissa este un soi de orz pe 6 rânduri, semitardiv, care se caracterizează prin plante cu o toleranţă mare la principalele boli foliare. El are o pornire rapidă în vegetaţie, iar plantele sunt robuste. Belissa prezintă toleranţă sporită la stresul termic – temperaturi scăzute în timpul iernii şi arşiţă în vară. Soiul asigură producţii ridicate în tot sud-estul Europei, fiind pretabil la cultivare în zona Ardealului, Transilvaniei şi Moldovei. Densitatea de semănat recomandată este 300-320 b.g./mp, care asigură în conditţi optime un număr minim de spice de 750 spice recoltabile/mp.

Jakubus este un soi de orz pe 6 rânduri, tardiv, cu un potenţial mare de producţie și toleranţă ridicată la iernare și la principalele boli foliare şi ale spicului, fiind recomandat a se cultiva în toate zonele de cultură a orzului, dar şi pe terenurile mai dificile şi reci.