Soluții de erbicidare în preemergență la culturile de porumb și floarea soarelui

Pentru a înregistra o eficacitate cât mai ridicată în combaterea buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui, pot fi aplicate mai multe tratamente, în funcție de speciile de buruieni existente și de dominanța acestora, atât în preemergență cât și în postemergență.

Din păcate rezerva de buruieni în solurile din România este foarte mare, și nu se poate spune că prin aplicare erbicidelor numai în postemergență se poate asigura culturi foarte curate de buruieni. Renunțarea la erbicidare în premergeță ar fi o greșeală.

Ce erbicide puteți alege pentru această fază?

TENDER asigură combaterea superioară și de lungă durată, în special a buruienilor graminee, dar și a unor buruieni cu frunza lată. Aplicat în doză de 1-1,5 l/ha, imediat după semănat în condiții de umiditate, combate buruienile monocotiledonate anuale (Setaria, Echinochloa, Digitaria, Sorghum din sămânță) și unele dicotiledonate (Amaranthus, Chenopodium, Hibiscus) din culturile de porumb și floarea soarelui.

SILBA este un erbicid selectiv ce acționează împotriva majorității buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate anuale. Aplicat preemergent, în doză de 4-5 l/ha, combate buruienile anuale, exclusiv dicotiledonate rezistente (muștar sălbatic, ridiche sălbatică, cornuți) din culturile de porumb. De asemenea, combate buruienile anuale (excepție: cornuți, zârnă, muștar sălbatic) din culturile de floarea soarelui, doza omologată fiind de 3,5-4 l/ha.

Atenție! SILBA nu se aplică pe o cultură de floarea soarelui în curs de răsărire sau răsărită, ci numai în intervalul semănat–răsărit, cât mai aproape de momentul semănatului.

De asemenea, la porumb puteți aplica LUMAX 537,5 SE, în premergenta, în doză de 3-3,5 l/ha sau în postemergență timpurie 3,5-4 l/ha, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate anuale și parțial perene. Pentru o bună eficacitate a erbicidelor, patul germinativ trebuie să fie bine pregătit, fară bulgari și cu o umiditate suficientă în sol.