Soluții iscusite și complete pentru erbicidarea porumbului în postemergență

Cantitatea de apă acumulată în sol în urma precipitațiilor din ultima perioada a asigurat tuturor culturilor de porumb un start optim pentru dezvoltarea lor. În același timp, chiar dacă s-a efectuat și erbicidarea în preemergenta, umiditatea a favorizat apariția și dezvoltarea buruienilor, gradul de imburuienare fiind în general destul de ridicat în majoritatea solelor din România.

În acest moment porumbul este în stadiul de rasaririre – 2 frunze, deci urmează erbicidarea în postemergență, care nu trebuie să depășească stadiul de 6 frunze dacă se aplică erbicide hormonale, așa cum sunt cele pe bază de 2,4 D.

Practic, acum își fac apariția atât buruienile monocotiledonate, cât și cele dicotiledonate, într-un număr destul de mare. În funcție de spectrul de buruieni, erbicidele se pot aplica fie separat pentru fiecare clasa de buruieni, fie împreună pentru combaterea tuturor buruienilor, inclusiv a celor perene, astfel:

ASTRAL 40 OD, sub formă de suspensie concentrată uleioasă fină, este un erbicid sistemic selectiv care este absorbit prin frunze și rădăcini, se translocă spre țesuturile de creștere, stopând diviziunile celulare și creșterea buruienilor, provocandu-le uscarea.

Dozele omologate pentru acesta sunt: • 0,8 l/ha pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale, în faza de 2 frunzulițe; • 1,5 l/ha când costreiul (Sorghum halepense) din rizomi are 15-20 cm, iar porumbul 4-6 frunze.

CEREDIN FORTE 464 SL este un erbicid selectiv și sistemic, ce acționează asupra buruienilor prin absorbție atât la nivelul frunzelor, cât și al sistemului radicular, fiind omologat pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene pentru culturile de porumb.

Doza omologată: • 1,0 l/ha, cu aplicare când porumbul are 4-6 frunze, iar buruienile dicotiledonate sunt în faza de rozetă.

VECTOR este un erbicid sistemic postemergent, destinat combaterii buruienilor cu frunză lată din culturile de porumb. Soluția penetrează suprafață foliara a buruienilor foarte rapid, migrând spre punctele de creștere ale acestora.

Doza omologată: • 0,4 – 0,6 l/ha, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene, cu aplicare până când porumbul este în faza de 4-6 frunze.