Stimați fermieri, în luna MAI a început CAMPANIA de colectare a deșeurilor de ambalaje provenite de la utilizarea produselor de protecție a plantelor prin programul SCAPA al AIPROM 2023!

SCAPA de ambalaje!

Campania SCAPA de colectare a deșeurilor de ambalaje de pesticide a debutat în luna MAI. În intervalul mai-iulie fermierii și distribuitorii de produse de protecție a plantelor pot preda GRATUIT deșeurile de ambalaje provenite de la utilizarea pesticidelor în cele peste 80 de centre de colectare SCAPA din țară. Înainte să planificați o vizită în centrele de colectare SCAPA verificați programul de funcționare al acestora, accesând website-ul AIPROM.

Produsele de protecția plantelor sunt ambalate pentru a proteja utilizatorul și mediul înconjurător, însă după efectuarea tratamentelor, în fermă rămâne o cantitate importantă de ambalaje din plastic, metal sau hârtie care pot fi recuperate și reciclate, respectând anumite condiții, prin programul SCAPA al Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România.

În ultimii ani, ambalajele au generat o creștere mai rapidă decât venitul național brut, ceea ce a dus la o creștere a emisiilor de CO2 și a altor emisii, precum și la supraexploatarea resurselor naturale și la poluare.Utilizarea sporită a ambalajelor, combinată cu rate scăzute de reutilizare și reciclare, împiedică dezvoltarea unei economii circulare cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

Preluarea ambalajelor este realizată de către unicul operator Ecorec Recycling, furnizor de servicii de inspecţie, transport şi valorificare a ambalajelor, cu participarea importantă a companiilor distribuitoare, în calitate de centre de colectare. De asemenea, mai multe detalii despre funcționarea programului puteți afla direct de pe site-ul AIPROM: https://www.aiprom.ro/proiecte/scapa.

IMPORTANT! Dacă aveți o cantitate de deșeuri de ambalaje de pesticide mai mare de 30 mc, prin programul SCAPA se poate asigura preluarea, direct din fermă, a acestei cantități, printr-o programare inițială la TelVerde: 0800.800.211 (apel gratuit).

Tripla clătire – decontaminarea ambalajelor de plastic si metal, este condiția necesară pentru a beneficia GRATUIT de programul SCAPA al AIPROM.

Pentru a ,,scăpa’’ gratuit de ambalajele provenite de la aplicarea tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, acestea trebuie să fie triplu clătite, uscate, iar capacul se va separa de ambalaj. După efectuarea operațiunii de triplă clătire, ambalajele se găuresc în partea de jos, pentru a evita reutilizarea lor. Tripla clătire reprezintă procedura prin care sunt decontaminate ambalajele de pesticide, reducându-se astfel pericolul pentru sănătate şi mediu, conform normelor legale în vigoare.

De 15 ani colectăm deșeurile de ambalaje de pesticide prin SCAPA al AIPROM

Din 2008 și până în prezent, prin programul SCAPA al AIPROM  au fost colectate o cantitate de peste 14.000 de tone de deșeuri de ambalaje provenite de la utilizarea produselor de protecția plantelor, cheltuindu-se resurse importante pentru protejarea mediului înconjurător și recuperarea ambalajelor puse pe piață de către membrii AIPROM și companiile participante la program.

Implementarea SCAPA este organizată și susținută financiar de către companiile membre AIPROM și companiile participante la program.

Despre AIPROM

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM este membră a CropLife Europe și reprezintă peste 85% din piața de produse de protecția plantelor din România, având ca scop promovarea utilizării responsabile a produselor pentru protecția plantelor în contextul agriculturii durabile, care combină respectul pentru sănătatea oamenilor, cu grija pentru un mediu sănătos, satisfăcând, totodată, cererea pentru produsele agricole.

AIPROM este pe deplin angajată în promovarea practicilor agricole sustenabile, cu o abordare complexă care îmbină grija pentru mediu cu exigențele economice ale agriculturii. AIPROM promovează agricultura sustenabilă prin încurajarea implementării managementului integrat al dăunătorilor, prin angajarea în inițiative voluntare, prin construirea dialogului de-a lungul întregului lanț alimentar și sprijinirea instruirii și formării fermierilor.