Șopârlele, șoarecii, liliecii și alte vertebrate sunt și polenizatori importanți

Deși sunt mai puțin cunoscuți ca polenizatorii de tipul insectelor, polenizatorii de tipul vertebratelor sunt mai susceptibili de a avea relații strânse de mare valoare cu plantele pe care le deservesc, furnizând ajutor de reproducere esențial pe care puține sau nici o altă specie nu îl pot înlocui.

Albinele nu sunt singurele animale care transportă polenul de la floare la floare. Specii cu coloană, dintre care liliecii, păsările, șoarecii și chiar șopârlele, servesc și ca polenizatori.

La plantele cunoscute pentru vizitele de la vertebrate, producția de fructe și semințe scade cu 63%, în medie, atunci când animalele mai mari, dar nu insectele, sunt blocate experimental de la accesarea plantelor, relatează ecologiștii în studiul de acoperire din martie pentru Societatea Ecologică Frontierele americane în domeniul ecologiei și al mediului.

Fabrizia Ratto și colegii au analizat 126 de astfel de experimente privind excluziunea animalelor pentru a obține o idee despre modul în care plantele sălbatice sunt dependente de animale vertebrate pentru reproducere.

Excluderea polenizatorilor lilieci a avut un efect deosebit de puternic asupra consorturilor de plante, reducând, în medie, producția de fructe cu 83%. Liliecii polenizează aproximativ 528 de specii de plante din întreaga lume, inclusiv culturi cum ar fi fructele dragonului, boabele africane și Durian, „Regele fructelor” din Asia de Sud-Est.

Multe specii de lilieci au dezvoltat interdependențe intime cu plantele, care le hrănesc în schimbul transportului de polen. Printre acestea, agave albastru (Agave tequilana), sursă de tequila, depinde în întregime de liliecii mai mari (Leptonycteris nivalis) și mai mici (Leptonycteris yerbabuenae). Cactușii își deschid florile lungi și înguste numai noaptea, ademenind liliecii cu aroma de fructe putrede.

Peste 920 de specii de păsări polenizează plante, formând cel mai mare contingent al polenizatorilor de tip vertebrat și polenizând aproximativ 5% din speciile de plante în majoritatea regiunilor.