Spune STOP pesticidelor contrafacute!

Este nevoie de peste zece ani de munca (cercetare, dezvoltare, autorizare) si peste 250 milioane de euro, inainte ca o noua substanta activa sa poata ajunge pe piata, fiind pentru fermieri unul dintre instrumentele esentiale pentru gestionarea daunatorilor.

Nu este si cazul pesticidelor contrafacute, care nu sunt testate si nici autorizate. Totusi, pesticidele contrafacute au devenit o afacere destul de profitabila pentru infractorii care se ocupa cu asa ceva, generand peste 1 miliard de euro pe an in Europa.

Sistemul UE de siguranta alimentara este unul dintre cele mai stricte din lume, autoritatile asigurandu-se ca sunt aplicate standarde inalte in productia de alimente si mecanisme riguroase pentru a gestiona cu succes orice criza alimentara. Totusi, problema pesticidelor contrafacute ar trebuie abordata mai eficient, pentru a opri comertul international de pesticide ilegale. Ce ar trebui facut?

  • cooperarea transfrontaliera intre autoritatile vamale, autoritatile pentru pesticide, politie si industrie
  • cooperarea privata in ceea ce priveste programele de educare a publicului
  • legislatia europeana si nationala

Cum inseala infractorii sistemul?

Pesticidele contrafacute ajung pe piata europeana in special prin declaratii false la punctul de import (contrabanda) sau sub acoperirea importurilor paralele ilegale. Aceste produse pot intra sub diferite forme: ca substante active, ca lot in vrac de concentrat prefabricat sau in recipiente mici, gata pentru a fi utilizate de fermieri.

La momentul importului, ambalajul nu are deloc eticheta sau eticheta contine informatii elementare, fara instructiuni de utilizare. Ocazional, ambalajul are o copie foarte bine facuta a etichetei originale. Transporturile provin in principal din China.

Inchiderea lacunelor legislative

Importul pesticidelor aprobate in afara UE este, desigur, ilegal, insa prin exploatarea lacunelor din legislatia existenta, li se permite intrarea in UE si isi gasesc drumul catre fermieri si catre culturile europene.

Factorii de decizie si autoritatile de reglementare ar trebui sa adopte legi relevante, care sa ajute functionarii vamali si autoritatile de pesticide sa opreasca pesticidele contrafacute la frontierele UE.

Asigurarea unei piete sigure

Industria de protectia plantelor incurajeaza si promoveaza ferm constientizarea fermierilor pentru a-si cunoaste furnizorul si pentru a evita cumpararea de produse din surse necunoscute, care ar putea fi false sau ilegale. Pesticidele contrafacute nu au eficienta garantata si implica riscuri ridicate de siguranta, fiind netestate.

Campaniile de sensibilizare care vizeaza fermierii si canalul de distributie sunt esentiale pentru a determina comportamente pozitive pentru achizitionarea de produse autentice inregistrate din surse legitime. In plus, inchiderea lacunelor legislative, aplicarea viguroasa a acesteia si implicarea fermierilor poate crea bariere simple si eficiente in calea traficului de produse chimice contrafacute in UE.

Sursa: sanatateaplantelor.ro