Starea vremii în această săptămână!

În această perioadă vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit la nivelul întregii țări, chiar caniculară în zonele de câmpie. Temperatura maximă va fi cuprinsă între 26 și 40°C, iar cea minimă între 11 și 25°C. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în zonele nordice, vestice și centrale și se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențial, acestea fiind însoțite de descărcări electrice, căderi de grindină și intensificări ale vântului, local cu aspect de vijelie. În cultura de porumb neirigat, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în aproape toate regiunile.

Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute, secetă pedologică fiind moderată, în Banat și Maramureș, local sudul și sud-vestul Munteniei, sudul și vestul Crisanei, sudul și estul Moldovei, sudul, izolat în estul Olteniei. În condițiile agrometeorologice menționate, pe terenurile unde se vor menține deficite de umiditate în sol, la culturile de câmp și speciile pomi-viticole procesele vegetative vor fi stânjenite, starea de vegetație a plantelor fiind pe ansamblu medie și slabă.

De asemenea, pe fondul menținerii temperaturilor maxime din aer și de la suprafață solului deosebit de ridicate, se va înregistra în continuare ofilirea și răsucirea aparatului foliar în orele de amiază la prășitoare, uscarea frunzelor bazale, precum și forțarea proceselor fiziologice, ca urmare a creșterii consumului prin evapotranspirație al plantelor, izolat fiind posibilă deprecierea stării de vegetație a culturilor. În nordul și centrul țării, la grâul de toamnă semănat tardiv se vor finaliza lucrările de recoltare.

La cultura de floarea soarelui vor predomina fazele de înflorire și maturitate ceară în majoritatea zonelor agricole, precum și maturitatea deplină în jumătatea de sud a țării. Sub aspect fenologic, porumbul își va continua fazele de înflorire a paniculului și mătăsire, iar la hibrizii extratimpurii și timpurii vor predomina maturitatea în lapte și maturitatea ceară. Uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va prezenta pe ansamblu medie și slabă, îndeosebi pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică prelungită.

În cea mai mare parte a bazinelor specializate, sfecla de zahăr va înregistra alungirea și îngroșarea axei hipocotile, concomitent cu începutul acumulării zahărului în rădăcină, iar cartoful, creșterea tuberculilor și uscarea prematură a vrejilor, precum și declanșarea maturității tehnologice la soiurile de vară. La semințoase (măr, păr, gutui) se vor semnala creșterea rodului și acumularea zahărului în fructe, iar la sâmburoasele aflate la maturitatea de consum, (piersic, prun) se vor extinde lucrările de recoltare. Vița de vie se va afla la creșterea boabelor, a frunzelor și lăstarilor în majoritatea podgoriilor, iar la soiurile timpurii de masă din sudul țării se va putea semnala acumularea zaharului și începutul coacerii în „pârgă”. În zilele fară precipitații, lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor putea efectua în condiții relativ bune. Sursa: meteoromania.ro