Starea vremii în această săptămână!

În această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general normal, în aproape toată țara. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 3…13°C, iar cea minimă între -12…3°C în cea mai mare parte a teritoriului, determinând producerea înghețului la sol.

Se prognozează precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), acestea fiind însoțite de intensificări ale vântului. De asemenea, în zonele de câmpie vor fi condiții de producere a ceții. În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim pe întreg teritoriul agricol al țării.

Ca urmare, la culturile de camp, procesele de creștere și dezvoltare se vor desfășură pe ansamblu în bune condiții, îndeosebi în zonele de câmpie. De asemenea, în nordul și centrul țării, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua lent, local fiind posibilă semnalarea stării de repaus biologic. În funcție de data semănatului, orzul și grâul de toamnă își vor continua fazele de răsărire, formare a frunzei a treia și înfrățire, pe majoritatea suprafețelor agricole.

Starea de vegetație a culturilor va fi în general bună și medie, respectiv medie și slabă în semănaturile efectuate tardiv. Rapița se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (8-12 frunze) la nivelul întregii țări, cu o uniformitate și vigurozitate a plantelor pe ansamblu medie și slabă, îndeosebi pe terenurile agricole afectate de temperaturile scăzute din intervalele precendente.

La pomii fructiferi se va menține starea de repaus vegetativ, iar local pe terenurile cu expoziție sudică se va putea declanșa faza de umflare a mugurilor de rod. În cea mai mare parte a podgoriilor, vița-de-vie se va afla în stadiul de repaus biologic.

Lucrările agricole de sezon (arături, tăieri în plantațiile pomicole și viticole, fertilizări faziale, etc), se vor desfășura pe ansamblu normal, acestea fiind întrerupte temporar doar în zilele cu precipitații.

Sursa: meteoromania.ro