Starea vremii în următoarea săptămână!

Sub aspect termic, vremea caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire, în cea mai mare parte a țării. Temperatura maximă a aerului se va situa între 6 și 22°C, iar cea minimă între -3 și 12°C în aproape toată țara, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei, unde local se va produce brumă și îngheț superficial la sol.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 6 și 20°C în majoritatea regiunilor, optimă continuării proceselor de creștere și dezvoltare la speciile de toamnă. Se întrevăd ploi locale, acestea fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Conținutul de apă în stratul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Moldova și Maramureș, cea mai mare parte a Banatului și a Crișanei, local nordul și vestul Munteniei, nordul și centrul Dobrogei, centrul, sudul și estul Transilvaniei. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia și Dobrogea, local în nordul, sudul, sud-vestul și centrul Transilvaniei, izolat nord-estul Banatului și sud-estul Crisanei.

Pe fondul menținerii temperaturilor maxime ridicate din aer și sol de la începutul intervalului, procesele de creștere și dezvoltare ale speciilor de toamnă se vor desfășura în general normal în aproape toată țara, iar pe terenurile agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, local, ritmurile vegetative ale plantelor vor fi mai intense, starea de vegetație a culturilor fiind pe ansamblu bună și medie. Orzul și grâul de toamnă, în funcție de data semănatului și agrotehnica aplicată vor parcurge fazele de germinare, răsărire și apariție a frunzei a treia, cele mai avansate în vegetație fiind culturile semănate în perioada optimă aflate la înfrățire. Rapița își va continua în bune condiții dezvoltarea aparatului foliar (6-11 frunze) pe întreg teritoriul, iar la culturile înființate tardiv se va înregistra răsărirea. Sfecla de zahăr din nordul și centrul țării se va recolta pe ultimele suprafețe agricole. Speciile pomicole și viticole se vor afla la maturarea lemnului/coardelor și îngălbenirea/căderea fiziologică a frunzelor, iar izolat se va putea semnala faza de repaus vegetativ, în toate plantațiile.

Condițiile agrometeorologice menționate vor fi în general favorabile desfășurării lucrărilor agricole specifice campaniei de toamnă (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de toamnă, fertilizări, etc), la scara întregii țări.

Sursa: meteoromania.ro