Succesul culturii de rapiţă cu profesionişti

Interviu cu fermierul Ionuț Drugea – SC Agromec Smeeni SA, câștigătorul concursului „Profesioniștii rapiței 2020” organizat de Rapool România

Anul agricol 2019/2020 a fost cu siguranță un an atipic și plin de provocări pentru fermierii români. Cu toate acestea, Rapool România este în continuare la dispoziția fermierilor profesioniști care aleg să cultive genetica performantă a companiei. Specialiștii Rapool sunt gata să le ofere acestora hibrizi de rapiță de ultimă generație, adaptați condițiilor pedoclimatice actuale.

În urma evenimentului „Profesioniștii rapiței 2020”, care vizează creșterea randamentului productivității la cultura de rapiță, specialiștii Rapool au mers în câmpul fermierului câștigător pentru a vedea culturile și a trage primele concluzii din această toamnă.

Ionuț Drugea este profesionistul rapiței în anul 2020. El este inginer în cadrul SC Agromec Smeeni SA din județul Buzău, societate care administrează o suprafață de aproximativ 1500 ha. Asolamentul fermei este compus din 400 ha grâu și 270 ha rapiță, restul suprafeței fiind semănată în primăvară cu floarea-soarelui, porumb și aproximativ 70 ha mazăre marca Saaten Union România.

În cadrul unui interviu cu Ionuț Drugea, specialiștii Rapool au aflat de la acesta cum a simțit el anul agricol 2019/2020, precum și informații despre continuitatea pe care o are cu genetica Rapool.

Cum a fost anul agricol 2019/2020 pentru Agromec Smeeni?

ID: A fost cel mai dificil an pe care l-am avut în toată experiența mea de peste 10 ani în agricultură. Un an atipic, un an din care cu siguranță am tras foarte multe concluzii. Seceta ne-a afectat toate culturile, iar producțiile au fost fie înjumătățite, fie calamitate în proporție de 80%-100%. La grâu aveam de regulă o producție medie anuală în jur de 6000-7000 kg/ha, însă anul acesta am avut o medie de 1900 kg/ha. Cultura de rapiță a fost, cu toate acestea, salvatoare pentru noi, generând o producție medie de 3000 kg/ha. La cultura de porumb, în anii din urmă am avut și o medie pe 650 ha de 10.800 kg/ha, în timp ce anul acesta media a fost de 3.700 kg/ha.

Ce experiență ai mai avut cu genetica Rapool?

ID: Am testat în anul 2014 hibridul Visby, împreună cu mulți alți hibrizi de la competiție. Producția pe care am obținut-o la acest hibrid a fost cea mai mare, înregistrând o diferență față de ceilalți hibrizi de la 200 până la 700 kg/ha.

Ce ne poți spune despre experiența pe care ai avut-o cu hibridul Sherpa, hibrid cu care ai și câștigat trofeul competiției „Profesionistul rapiței 2020”?

ID: A fost o experiență foarte benefică, mă bucur că a fost cu adevărat o competiție între fermieri. În ceea ce privește hibridul cu care am concurat, Sherpa m-a impresionat, având în vedere producția obținută, de aproape 2.800 kg/ha, în condițiile dificile de anul acesta. Deși inițial am promis că voi cultiva câte 50 ha din hibridul Sherpa și 50 ha din hibridul Dalton, am crescut suprafața semănată cu Sherpa la 150 ha, iar Dalton am cultivat pe 50 ha.

De ce ai mărit suprafața cultivată cu Sherpa?

ID: După încheierea evenimentului și a festivității de decernare a premiilor am analizat tehnologiile tuturor fermierilor implicați, dar și diferențele de precipitații de la mine din fermă comparativ cu cele de la Brăila, locația în cadrul căreia a fost implementat proiectul. În ferma mea, am avut o producție medie de 3.000 kg/ha, cu un aport de precipitații de 210 l/mp, în timp ce la concurs am obținut o medie de 2.800 kg/ha cu 126 l/mp în perioada de vegetație. Trebuie să recunosc că și politica pentru asigurarea de răsărire a contat foarte mult.

Tehnologia pe care ai aplicat-o la concurs este aceeași pe care o aplici și în ferma ta?

ID: În mare parte, da. Însă depinde și de an, de regimul pluviometric, de presiunea bolilor și a dăunătorilor. În ceea ce privește fertilizarea, întotdeauna asigur 90 kg/ga substanță activă de fosfor în toamnă, iar în primăvară fertilizarea o aplic fazial: prima trecere la ieșirea din iarnă, urmând ca la maxim trei săptămâni si aplic restul cantității de îngrășământ, de regula înainte de apariția tijei florale pentru a nu crea leziuni plantei sau a cauza chiar sterilizarea tijei.

Care este tehnologia aplicată în cadrul competiției?

Semănatul s-a realizat la o adâncime de 3 cm, densitatea a fost de 65 b.g./mp, iar distanţa între rânduri de 25 cm. Pe 23 septembrie, odată cu semănatul, s-a aplicat o fertilizare DAP în doză de 250 kg/ha, iar pe 29 octombrie s-a erbicidat cu s.a. fluaziofop-p-butil în doză de 0,80 l/ha. În primăvara acestui an, pe 13 martie, s-a revenit cu o fertilizare cu azotat de amoniu în doză de 150 kg/ha. Ulterior, pe 30 martie, s-au aplicat trei tratamente: un fungicid cu s.a. metconazol + mepiquat clorură în doză de 1l/ha şi două insecticide cu s.a. lambda-cihalotrin în doză de 0,15 l/ha şi s.a. acetamiprid în doză de 0,1 l/ha. La începutul lunii aprilie s-a mai realizat o fertilizare cu azotat de amoniu în doză de 150 kg/ha. Pe 29 aprilie, s-a intervenit cu două insecticide:  s.a. acetamiprid 0,1 l/ha şi s.a. deltametrin 0,07 l/ha, cu un fungicid s.a. fluoprim + protioconazol în doză de 1 l/ha şi cu un foliar – foliar mix de rapiţă în doză de 2 l/ha.

În ce condiții ai semănat rapița anul acesta?

ID: Am urmărit prognoza meteo, am văzut că erau șanse de ploaie și m-am grăbit să semăn, astfel că am semănat în epoca optimă. Imediat după semănat, a plouat 20 l/m2 și țin să menționez că m-a impresionat puterea germinativă la Sherpa. Chiar la 3 zile după această ploaie, rapița începuse să răsară. Adâncimea de semănat a fost de 3 cm.

Cum arată în acest moment cultura de rapiță?

ID: Stadiul culturii este de 4-6 frunze în acest moment. Pot spune că stadiul pe care îl am acum la rapiță nu l-am mai avut de câțiva ani. Sigur, rezultatul îl vom vedea la recoltat.

Ce mesaj ai pentru fermierii români?

ID: Îndemn fermierii să testeze și să cultive genetica Rapool. Sunt de părere că Rapool ocupă primul loc în ceea ce privește genetica la rapiță. Genetica și calitatea semințelor îi situează în fruntea clasamentului.

Sursa: rapool.ro