Syngenta continuă tradiţia organizării Forumului Național OptiTech pentru Pomicultură!

Hotelul Qosmo, din Brașov, a găzduit, astăzi 2 martie, Forumul Național OptiTech pentru Pomicultură 2023, organizat de compania Syngenta. La eveniment au partici­pat cultivatori de pomi fruc­tiferi, reprezentanţi ai organizaţiilor profe­sio­nale, ai presei agricole, precum şi specialişti şi cer­cetători din domeniu.

Moderatorul evenimentului a fost Marius Drăgoi, Director Marketing Culturi Speciale Romania & Moldova, care a mentionat ca îndemnul “Împreună ajungem oriunde” nu este doar un titlu sau un slogan, ci este un adevăr, demonstrat de specialiștii Syngenta în fiecare zi.

Primul vorbitor a fost Iulia Nicola, Director Marketing Protecția Plantelor Black Sea, care a evidențiat poziția fruntașă ocupată de Syngenta în  industria produselor de protecție a plantelor din regiunea Marea Neagră, care înseamnă România, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Moldova și Muntenegru.

Invitat special în cadrul evenimentului a fost Detelin Koutzarov, Director Divizia de Protecția Plantelor Black Sea, care a prezentat Grupul Syngenta, vorbind despre locul 1 ocupat de companie la nivel mondial din punct de vedere al cifrei de afaceri, dar și despre investițiile în cercetare, care depășesc în prezent 1,4 miliarde de dolari anual.

În continuarea evenimentului a fost prezentată echipa Syngenta de Culturi Speciale, condusă de Iulian Zafiu, Director Național de Vânzări Culturi Speciale. Colegii invitați pe scenă au fost: Marieta Larion – reprezentant vânzări Zona Est, Felicia Fumea – reprezentant vânzări Zona Sud-Est, Claudiu Cucerzan – reprezentant vânzări Zona Vest, Nicolae Chilafu – reprezentant vânzări Zona Sud-Vest si Livia Roșu – expert tehnic culturi speciale.

Un moment inedit al evenimentului a fost podcastul moderat de Andrei Măruțescu – Business Sustainability Head South-East Europe. Invitați la discuții au fost pomicultorii Loredana Stelian și Octavian Drăgan, care au evidențiat provocările din culturile lor, planurile de viitor, precum si colaborarea cu specialiștii Syngenta.

În continuare, Andrea Caimac, Director Marketing Culturi Horticole Europa de Sud-Est, a deschis sesiunea de ateliere, în cadrul cărora au fost prezentate soluțiile companiei.

Primul panel a vizat “Calitatea fructelor” si a avut-o ca invitată pe Nathinee Ruta, Manager Global Tehnic & Fenotipare, care a evidențiat caracteristicile produsului ISABION, un biostimulant recomandat în culturile pomicole. Tot despre ISABION a vorbit și Dr. Cristian Marin, Cercetător Principal Gradul II – ICDP Mărăcineni, care a prezentat rezultatele obținute cu acest produs în culturile institutului.

Al doilea atelier, despre “Combaterea bolilor”, a fost prezentat de Dragoș Ștefan, EAME Manager Portofoliu Combaterea Bolilor Culturi Speciale și Legume. El a evidențiat produsele Coprantol Duo, un fungicid pe bază de cupru, și Taegro, un fungicid biologic de origine naturală, având la bază tulpina Bacillus amyloliquefaciens.

Partea a treia a prezentărilor i-a revenit lui Iulian Zafiu, care a vorbit despre “Combaterea dăunătorilor” cu produsele Affirm Opti, Affirm Top, Voliam, Afinto și Karate Zeon.

Despre viitor și impactul schimbărilor legislative asupra protecției plantelor a discutat Mihaela Dogaru, Director Omologări România & Lider ZFT Europa Centrală.

A urmat Dr. Mihail Coman, Director General ICDP Mărăcineni, care a vorbit despre probleme și oprtunități în proiecte de inovare în pomicultură.

La final, inginerul horticol Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman, a efectuat o expunere a formelor de coroane la pomii fructiferi din livadă, arătând cum se face tăierea corectă a acestora.

Forumul Național OptiTech pentru Pomicultură 2023 marchează înce­putul sezo­nu­lui în acest sector și a fost dedicat pomicultorilor interesați de soluțiile și tehnologiile Syngenta.