„Târg de Mărțișor”, organizat de MADR în perioada 25 februarie – 01 martie 2022

Începând cu ziua de vineri, 25 februarie și până marți, 1 martie 2022, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va găzdui, în curtea instituției, un Târg de Mărțișor, cu acces liber pentru toți cei interesați.

Astfel, în curtea MADR, va avea loc o expoziție cu vânzare de flori, mărțișoare și produse agroalimentare românești, eveniment ce constituie un bun prilej pentru vizitatori să redescopere gustul și savoarea preparatelor autohtone.

Spre deosebire de târgurile organizate până acum în curtea MADR, de data aceasta, vizitatorii vor putea găsi pe lângă produse agroalimentare, flori și mărțișoare artizanale cu motive tradiționale din satul românesc. Astfel, reprezentanții Asociației „Moara de hârtie” vor expune mărțișoare literare din hârtie reciclată, denumite „cărțișoare”, precum și broșe de ceramică. Fondată în 2009, Asociația are scopul de a realiza o sinergie între oameni, meşteşuguri şi artă, prin experiență directă, educație, formare și realizarea de obiecte manufacturate în spirit meșteșugăresc.                                                   

Cei care sunt în căutare de mărțișoare handmade se pot opri la standul Asociației Down Plus București, unde le vor putea găsi confecționate chiar de membrii asociației. Înființată în anul 2014, aceasta își propune să sprijine persoanele ce suferă de sindromul Langdon-Down, prin implicarea acestora în diverse activități sociale și culturale.

Asociația Producatorilor de Flori Muntenia, înființată în 2019, în care se regăsesc peste 500 de producători agricoli de flori care cultivă flori de la stadiul de bulbi, răsad sau semințe, până la comercializarea directă, se va afla pentru prima dată la un târg organizat de MADR.

Vizitatorii își vor putea procura și legume de sezon, precum și produse tradiționale. De asemenea, vor avea posibilitatea de a achiziționa produse recunoscute pe scheme de calitate europene: Magiun de prune Topoloveni (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Ibănești – singurul produs recunoscut de Comisia Europeană ca Denumire de Origine Protejată și cunoscuta Plăcintă dobrogeană, produs ce se află în curs de dobândire a protecției europene ca Indicație Geografică Protejată.

Mărțișorul este o sărbătoare tradițională românească ce marchează începutul primăverii și este de datoria noastră, a tuturor, să ducem mai departe tradițiile prin organizarea unor astfel de târguri tematiceAșa cum am promis, începând cu venirea primăverii, la fiecare sfârșit de săptămână, în curtea MADR vor fi organizate piețe volante pentru producătorii români. Sunt un susținător al satului românesc și al produselor noastre autentice, îi îndemn pe toți românii să aleagă produsele obținute pe plan local pentru a sprijini fermierii și producția românească ”, a declarat ministrul CHESNOIU.

De asemenea, la Târgul de Mărțișor vor fi aduse din diferite regiuni ale țării, produse atestate tradițional precum brânză, smântână, caşcaval, telemea, brânză de burduf, caş, cârnaţi de porc, preparate din carne,  prăjituri, siropuri, gemuri, dulceţuri din fructe și băuturi spirtoase. Din arealul zonei montane, din județele Suceava, Alba, Cluj, se vor regăsi brânzeturi, dulcețuri, gemuri, sucuri, siropuri, zacuscă, precum și diverse sortimente de miere şi produse ale stupului.