
Afidele produc cartofului daune semnificative, cu impact asupra proceselor fiziologice. Infestarea puternică produce modificări severe ale ţesuturilor sau distrugerea acestora. Cu regularitate apar o serie de efecte de tipul reducerea permeabilităţii pentru apă a ţesuturilor, reducerea numărului de frunze şi tulpini şi a suprafeţei de asimilaţie a frunzelor. Cele mai importante specii cu rol de vectori virotici sunt:
Păduchele verde al piersicului
Specie răspândită în Europa, Asia, America de Nord, Africa şi Australia. În ţara noastră este semnalat în toate regiunile. Iernează în stadiu de ou de rezistenţă, pe piersic. Plante gazdă primare sunt diferite specii de prun, iar ca plante gazdă secundare sunt plante din peste 40 de familii diferite, fiind preferate cartoful, tomatele, vinetele, ardeiul, tutunul, ridichile, mazărea, fasolea etc. Păduchele verde al piersicului este cel mai important vector virotic, fiind capabil să transmită aproape 100 de virusuri. Este cel mai virulent vector virotic la cartoful pentru sămânţă.
Păduchele dungat al cartofului
Specie răspândită în majoritatea ţărilor din Europa şi America de Nord. Este o specie polifagă. Atacă peste 200 de specii de plante încadrate în 20 de familii diferite, cartoful fiind una din plantele gazdă preferate. Vector a peste 40 de virusuri nepersistente şi 5 virusuri persistente, important fiind virusul răsucirii frunzelor de cartof.
Păduchele pătat al cartofului
Specie răspândită pe tot globul, iar în România în majoritatea regiunilor. Dezvoltarea populaţiilor este maximă în luna iunie. În luna august practic dispare, ascunzându-se în locuri protejate. Specie polifagă, care colonizează plante mono sau dicotiledonate. Este considerat vector eficient a peste 40 de virusuri persistente şi nepersistente la sfeclă şi cartof.
Păduchele verde al prunului
Specie răspândită în Europa, Asia şi America, frecvent semnalată şi la noi. Vector virotic important transmiţând virusul Y al cartofului. Este o specie migratoare, plante gazdă primare fiind diferitele specii de prun. În urma atacului frunzele se răsucesc, se îngălbenesc şi se usucă, iar pomii se debilitează. Specie polifagă, care atacă sâmburoasele de pe care zboară pe plante cultivate şi spontane.