Vremea pentru această săptămână!

Următoarea perioadă se va caracteriza printr-un regim termic al aerului ușor mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura maximă a aerului se va situa între 21…33°C, iar cea minimă între 8…21°C. Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențiale, fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie.

Totodată, vor fi condiții de producere a grindinei, iar cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. În cultura de porumb neirigat, conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în cea mai mare parte a țării. În Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, izolat în nord-vestul și vestul Moldovei, nord-vestul și estul Munteniei, nordul Olteniei și al Crişanei, nord-estul Banatului, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare și izolat apropiate de optim.

Menținerea temperaturilor maxime ridicate din aer și de la suprafața solului, precum și deficitele mari de umiditate din sol, comparativ cu cerințele mari față de apă ale culturilor prăşitoare din această perioadă, vor determina în continuare forțări stadiale, manifestarea fenomenelor de ofilire, răsucirea și uscarea parțială/totală a aparatului foliar, șiștăvirea boabelor la porumb și a semințelor la floarea-soarelui, îndeosebi în sudul, sud-estul, estul și vestul țării.

De asemenea, se va putea înregistră subdimensionarea tuberculilor (cartof) și a fructelor/boabelor la pomii fructiferi și vița de vie. Floarea-soarelui se va afla predominant la maturitate deplină, în majoritatea zonelor de cultură, iar pe unele areale din jumătatea de sud va fi posibilă declanșarea recoltării. Sub aspect fenologic, la porumb se vor semnala fazele de mătăsire, maturitate în lapte și ceară pe aproape întreg teritoriul agricol, precum și maturitatea deplină, în special la hibrizii extratimpurii și timpurii.

În cea mai mare parte a bazinelor specializate, la sfecla de zahăr vor predomina îngroșarea axei hipocotile, concomitent cu procesul de acumulare a zaharului în rădăcină. Cartoful își va continua creșterea tuberculilor, uscarea prematură a vrejilor și maturitatea tehnologică, îndeosebi la soiurile tardive și semitardive. În toate plantațiile pomicole se vor înregistra creșterea, dezvoltarea și coacerea fructelor, extinzându-se totodată lucrările de recoltare. Vița de vie va parcurge creșterea, acumularea zaharurilor și coacerea boabelor, în majoritatea regiunilor viticole.

Condițiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfășurării lucrărilor specifice, respectiv recoltarea fructelor și a legumelor, combaterea bolilor și a dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, etc.

Sursa: meteoromania.ro