Aclimatizarea speciei Momordica cochinchinensis

Dintre speciile de legume cultivate la noi în ţară, sunt puține cele care se pot încadra în categoria populaţiilor endemice. Introducerea speciilor noi de cultură sau a populaţiilor în ţara noastră s-a făcut treptat, în decursul istoriei. După anul 1990, când circulaţia în afara graniţelor ţării a fost posibilă cu mai multă uşurinţă, Laboratorul de Genetică şi Ameliorare al Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău a propus să-şi reia activitatea de aclimatizare şi introducere în cultură de noi specii pretabile pentru legumicultură.

O atenţie deosebită a fost acordată speciei Momordica cochinchinensis. Planta a atras atenţia în mod deosebit prin compoziţia chimică a fructului. Această specie nu a fost cultivată și studiată până în prezent în România. Cercetările au început efectiv în anul 2010 prin obţinerea primelor plante în ghiveci. Deşi este o cucurbitaceae şi condiţiile pedoclimatice ale țării noastre sunt favorabile acestei familii, această specie a prezentat multe necunoscute în programul de cercetare.

Colectivul de cercetători de la Buzău, coordonat de domnul Dr. ing. Costel Vânătoru, a finalizat cu succes cercetările realizate pentru aclimatizarea și introducerea în cultură a speciei amintite. În ceea ce priveşte aclimatizarea, genotipurile studiate au demonstrat o capacitate mare de adaptare la condiţiile pedoclimatice ale țării noastre. Au fost obţinute în premieră primele fructe recoltabile, cu seminţe germinabile în spații protejate neîncălzite. În prezent se lucrează la ameliorarea genotipurilor în vederea stabilizării principalelor caractere și la distinctibilitatea și uniformitatea acestora cu scopul realizării de soiuri noi. Totodată s-a elaborat tehnologia de cultivare a speciei în spații protejate.