Un soi important de ardei gogoşar românesc!

Dintre speciile legumicole cultivate în ţara noastră, ardeiul (Capsicum annuum) ocupă un loc important, având numeroase întrebuinţări. Fructele de ardei se pot consuma în stare proaspătă şi prezintă mare importanţă pentru valoarea alimentară ridicată. De asemenea, vitaminele sunt utilizate integral de către organismul uman.

Soiul de ardei gogoșar se numește Gia 58 și a fost obținut la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură și Floricultură de la Vidra. Gia 58 este un soi de gogoşar semitimpuriu, cu o perioadă de vegetaţie de 116 zile.

Planta este viguroasă (50-60 cm înălţime), frunzişul este bogat, de culoare verde închis. Fructele sunt dispuse individual, în poziţie orizontală uneori erectă. Fructul este rotund, aplatizat. Fructul imatur are culoarea verde închis, devenind roşu intens-lucios la maturitatea fiziologică. Grosimea pericarpului este de 9-10 mm, greutatea medie a fructelor fiind de 150 g. Soiul este tolerant la agenții patogeni Verticillium dahliae şi Alternaria capsici annuui.