Produsele alimentare ecologice oferă beneficii semnificative pentru mediu

Un studiu al dietelor realizat pe 34.000 de persoane confirmă faptul că o dietă bogată în fructe și legume este mai bună pentru planetă decât una bogată în produse de origine animală. De asemenea, studiul constată că alimentele ecologice oferă beneficii suplimentare semnificative în ceea ce privește clima pentru dietele pe bază de plante, dar nu și pentru diete cu o contribuție moderată de produse vegetale.

Acesta este primul studiu care a analizat impactul asupra mediului atât al alegerilor alimentare, cât și al sistemelor de producție agricolă.

Multe organizații, inclusiv Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură, susțin adoptarea urgentă a unor diete mai durabile la nivel mondial. Aceste diete includ consum redus de produse de origine animală, care au un impact mai mare asupra mediului decât produsele pe bază de plante. Acest lucru se datorează în principal cerințelor energetice ridicate ale creșterii animalelor, precum și contribuției foarte mari a animalelor la emisiile de gaze cu efect de seră. Producția intensivă de animale este, de asemenea, responsabilă pentru pierderea semnificativă a biodiversității datorită transformării habitatelor naturale în iarbă și în culturile de furaje.

„Am dorit să oferim o imagine mai cuprinzătoare a modului în care diferite diete influențează mediul înconjurător”, spune Louise Seconda de la Agenția franceză de medicină Et De La Maitrise De L’Energie și de la Unitatea de Cercetare a Epidemiologiei Nutriționale, unul dintre autorii articolului. „În special, este foarte important să se ia în considerare impactul atât alimentelor pe bază de plante cât și alimentelor ecologice”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*