Bacteriile au un rol important în funcționalitatea ecosistemelor!

Echipa internațională de cercetători, inclusiv Fernando T. Maestre, de la Universidad Rey Juan Carlos (URJC), a realizat un atlas global al bacteriilor din sol. Studiul, publicat astăzi în știință, identifică aproximativ 500 de specii de bacterii dominante care trăiesc în sol în întreaga lume. Constatările, bazate pe cercetarea finanțată de UE, ar putea deschide noi căi de îmbunătățire a fertilității solului și de creștere a producției agricole.

Bacteriile din sol formează marea majoritate a biomasei vii a pământului și joacă un rol cheie în viața noastră. Ele controlează procesele de bază pentru dezvoltarea ecosistemelor, cum ar fi fertilitatea solului, care este esențială pentru producția alimentară. De asemenea, acestea influențează stocarea carbonului, cu un impact direct asupra schimbărilor climatice. Un vârf de pământ conține mii de specii și milioane de celule de bacterii, iar cunoștințele noastre despre aceste organisme sunt încă puține.

„Majoritatea bacteriilor din sol nu au fost încă descrise, ele nu se potrivesc cu înregistrările genetice existente și nu au fost niciodată cultivate în laborator. În mare parte, rezultatele de astăzi au fost posibile datorită sprijinului inițial al CEC, care ne-a permis să credem în intuiția noastră, să gândim și să lansăm un studiu global pe teren, care a fost fundamental pentru realizarea acestei lucrări, care este un pas important în înțelegerea comunităților bacteriene care trăiesc în solurile lumii „,  a explicat Prof. Fernando T. Maestre, care a primit granturi UE prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare pentru proiecte BIOCOM și BIODESERT.

Noul studiu contribuie la o mai bună înțelegere a identității acestor bacterii și, mai important, la rolul lor în funcționalitatea ecosistemelor noastre. Rezultatele cercetărilor arată că 2% din speciile globale de bacterii – aproximativ 500 de specii – cuprind aproximativ jumătate din populațiile bacteriene din orice sol de pe planeta noastră. Studiind funcționarea acestora, cercetările viitoare ar putea pune în lumină comunitățile microbiene de soluri agricole, contribuind la menținerea sănătății și la creșterea productivității alimentare.

Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au colectat soluri în 237 de locații diferite pe șase continente, de la zonele de deșert până la pădurile tropicale sau regiunile polare.

„Analizele fizice și chimice, combinate cu tehnicile de secvențiere a ADN-ului, au evidențiat speciile dominante și preferința lor pentru anumite caracteristici de sol și climatice. Rezultatele indică faptul ca putem prezice grupuri de bacterii dominante în sol folosind informaţia de mediu, care este un avans fundamental pentru a pregăti harţi de distribuţie a acestor organisme la nivel global „, a mai spus Prof. Maestre

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*