Cătina, un remediu universal!

Cătina este pe bună dreptate un remediu universal. Aceasta conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele, şi de două ori mai multă decât celebrele fructe de Rosa canina. Important este că amestecul de cătină cu miere să fie ţinut la rece, în perioada de macerare, cât şi după aceea, când este consumat. În compoziţia cătinei se mai regăsesc, de asemenea, vitamine şi oligoelemente precum: A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, P, beta-caroten, celuloză, fosfor, potasiu, fier, calciu, magneziu.

Datorită proprietăţilor sale antioxidante, cătina se recomandă pentru întărirea sistemului imunitar (vindecă virozele respiratorii şi gripă), sănătatea ochilor, prevenirea îmbătrânirii, reglarea sistemului endocrin, reglarea nivelului de lipide din sânge şi reducerea inflamatiilor.

Boabele de cătină se recoltează din luna august până la sfârşitul lui octombrie, dar şi în timpul iernii. Chiar şi îngheţate, boabele sunt perfect pentru utilizare. Pe timpul iernii, fructele se păstrează foarte bine în miere de albine.

În plus, mierea conţine microelemente asemănătoare cu cele din sângele uman. Se asimilează foarte uşor şi deţine proprietăţi antibacteriene, bacteriostatice, regenerative şi calmante. Mierea este un remediu eficient pentru bolile hepatice, digestive, renale sau ale sângelui.

Preparatul de cătina cu miere se realizează adăugând o parte de miere la trei părţi de fructe de cătină. După spălarea şi zdrobirea fructelor de cătină, se pun într-un borcan până când se umple pe jumătate. Peste se completează cu miere până la umplerea borcanului. Ulterior se închide borcanul etanş şi se păstrează la frigider.

După o săptămână, se poate consuma din acest amestec, respectiv câte o linguriţă sau două în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, timp de cel puţin o lună, pentru creşterea imunităţii.